• Οικονομία

    Ρέγκλινγκ: Αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018

    • NewsRoom
    ESM: Προτείνει ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και χρέους στο 100% του ΑΕΠ

    Κλάους Ρέγκλινγκ


    Εάν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι του 2018, τόνισε στο μήνυμά του εν όψει των εορτών ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως τόνισε ο ίδιος, το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για την Ευρώπη. Κάποιοι δείκτες ήταν ακόμη “στο κόκκινο” στην αρχή του έτους, με τις μνήμες από την απόφαση για το Brexit να είναι νωπές.

    Οι φόβοι για μια νίκη των λαϊκιστών στις εκλογές της Γαλλίας και της Ολλανδίας, επηρέασαν τις αγορές, αλλά οι ψηφοφόροι επέλεξαν σταθερότητα, και συνέχιση των φιλό-ευρωπαϊκών πολιτικών.

    Ο Regling ανέφρε ότι πολιτικοί ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Macron και ο πρόεδρος της Κομισιόν Juncker, έχουν παρουσιάσει το όραμά τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί η Ευρώπη.

    “Μία από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι ένας αριθμός βημάτων για να γίνει η νομισματική ένωση πιο ισχυρή. Πολλά βήματα περιλαμβάνουν και τον ESM με συγκεκριμένη ιδιότητα, και είναι πιθανό η εντολή αυτού του θεσμικού οργάνου να αυξηθεί. Και έτσι, θα συνεχίσουμε να είμαστε απασχολημένοι στο Λουξεμβούργο”, τόνισε ο Regling.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ήταν μια πολυάσχολη χρονιά για τον ESM και σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες. Ξεχωρίζει ως μεγάλο project τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα.

    “Την επόμενη χρονιά, οι χρηματοδοτικές μας δραστηριότητες θα μας κρατήσουν και πάλι απασχολημένος. Και ας μην ξεχνάμε ότι -εάν όλα πάνε καλά- η Ελλάδα θα βγει από το γ΄ πρόγραμμα βοήθειας το καλοκαίρι του 2018”, υπογράμμισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο χτύπημα στον Τσίπρα από τον πρόεδρο του Eurogroup: Ολοκληρώστε το Μνημόνιο, μετά το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ