• Οικονομία

    ΙΣΑ: Στον αφανισμό οδηγούνται πολυϊατρεία, εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί

    Πατούλης

    Γιώργος Πατούλης,


    Παράλογα και καταστροφικά ποσά clawback καλούνται να πληρώσουν πολυϊατρεία, εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, προκαλώντας την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

    Με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη, ο ΙΣΑ, εκφράζει την αγανάκτηση των μελών του που ενημερώθηκαν για το clawback Α΄ εξαμήνου 2017, με το οποίο καλούνται να επιστρέψουν από τα δεδουλευμένα τους ποσά που αγγίζουν έως και το 50%, ανάλογα με την κατηγορία της εκάστοτε εξέτασης!

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό clawback και rebate των καρδιολόγων, για τις ιατρικές πράξεις για το Α΄ εξάμηνο του 2017, φτάνει το 70% .Για παράδειγμα  για το triplex καρδιάς που κοστολογείται  58 €, η τελική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι 15,27 €. ,για το test κοπώσεως η αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ είναι 9,3 € ,για το Holter ρυθμού 4,1 € και το Holter πιέσεως 7,6 €.

    Ο ΙΣΑ είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η κοστολόγηση των νέων εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και χωρίς αύξηση των ορίων των διαγνωστικών εξετάσεων, θα έχει καταστροφικές συνέπειες, για τον ιατρικό κόσμο και θα οδηγήσει σε κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

    Για το λόγο αυτό ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2018 και να πραγματοποιηθεί για το 2017 αύξηση της χρηματοδότησης των κωδικών από αδιάθετα κονδύλια και μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς.

    Ο ΙΣΑ τονίζει ότι τα ποσά του clawback, είναι καταστροφικά και θα έχουν ως μοναδική συνέπεια τον «αφανισμό» των γιατρών που έχουν πληγεί ήδη σε τεράστιο βαθμό και εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα για να επιβιώσουν.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο για την Υγεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Τρύφων για φάρμακο: Να σταματήσουμε να εισάγουμε ό,τι ήδη παράγουμε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΤΑ Courier: Σύμφωνο συνεργασίας για δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε νοσοκομεία



    ΣΧΟΛΙΑ