• Οικονομία

    Επί ποδός οι ξενοδόχοι για τον νέο φόρο στα τουριστικά καταλύματα

    • NewsRoom


    Νέες αντιδράσεις για ένα θέμα που, ούτως ή άλλως, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο – την επιβολή του νέου φόρου στη διαμονή – πυροδότησε η άρνηση της κυβέρνησης της Σκωτίας να επιβάλει ανάλογο τουριστικό φόρο στα ξενοδοχεία, παρά τη σχετική πρόταση που είχε κατατεθεί από τα τοπικά δημοτικά συμβούλια.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος έγραψε σχολιάζοντας την είδηση: «Θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κανείς ελληνική αντίδραση ανάλογη με τη βρετανική, αξίζει όμως να τονιστεί η ανακοίνωση της σκωτσέζικης κυβέρνησης που μιλάει για “ενίσχυση της άνθησης του τουρισμού” και “αποφάσεις από κοινού με την τουριστική βιομηχανία”».

    Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σε ανακοίνωσή της για την επιβολή του νέου τουριστικού τέλους, επισήμαινε πως έχει προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες του μέτρου στον ελληνικό τουρισμό, στην ήδη βεβαρημένη ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού  προϊόντος και φυσικά, κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία.

    Υπενθυμίζεται ότι το τέλος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα της χώρας, το οποίο θα βαρύνει τον χρήστη του δωματίου, θα φτάνει μέχρι τα 4 ευρώ τη βραδιά. Συγκεκριμένα, ανάλογα με πόσα αστέρια είναι το ξενοδοχείο, η επιβάρυνση ξεκινά από τα 50 λεπτά του ευρώ τη διανυκτέρευση για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων, 1,5 ευρώ για μονάδες 3 αστέρων, ανεβαίνει στα 3 ευρώ για τα καταλύματα 4 αστέρων και τέλος στα 5αστερα ξενοδοχεία φτάνει τα 4 ευρώ, ενώ για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα διαμορφώνεται στο 0,50 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση.

    Να σημειωθεί ότι σε μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αναφέρεται ότι: Στην περίπτωση που οι ξενοδόχοι προχωρήσουν σε αύξηση της τιμής δωματίου, δηλαδή μετακυλήσουν την επιβάρυνση στους καταναλωτές, τότε το προϊόν θα γίνει ακριβότερο και θα χάσει μέρος από την ανταγωνιστικότητά του.

    Αν πάλι απορροφήσουν την επιβάρυνση τότε θα δουν χαμηλότερα έσοδα ή θα υποχρεωθούν να μεταβάλουν την ποιότητα των υπηρεσιών με κίνδυνο τη μείωση της ζήτησης.

    Σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton, «το τελικό αποτέλεσμα των ξενοδοχείων χειροτερεύει σε σημαντικό βαθμό, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα ταμειακής διαχείρισης των επενδυτικών και χρηματοδοτικών τους ροών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φόβοι για απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γιάννης Ρέτσος στο mononews: Σημασία έχει ο τουρισμός να οδηγεί σε μείωση της ανεργίας



    ΣΧΟΛΙΑ