• LIFE&STYLE

    Πώς να… φωνάξετε ότι έχετε αυτοπεποίθηση με τη γλώσσα του σώματος


    Το 2012 η καθηγήτρια του Harvard Amy Cuddy έδωσε μία διάσημη, πλέον, ομιλία στην οποία εξηγούσε πώς μπορεί κανείς να αλλάξει τη γλώσσα του σώματός του με τέτοιο τρόπο, ώστε να αισθανθεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Στο νέο της βιβλίο, με τίτλο Presence, η Cuddy αναλύει ακόμα περισσότερο το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας πως όταν υιοθετούμε τη γλώσσα του σώματος ενός ισχυρού ανθρώπου, αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα που έχουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας, αλλά και τη εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας.

    Δείτε ορισμένες «στάσεις ισχύος» που προτείνει η Amy Cuddy, όπως τις καταγράφει σε άρθρο του το Business Insider:

    1. Όταν κλείνετε μία συμφωνία, ακουμπήστε τα χέρια σας στο τραπέζι και γείρετε προς τα εμπρός

    pose1Όταν γέρνουμε το σώμα μας προς τα μπροστά ενώ είμαστε όρθιοι, στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε σε θέση ισχύος, σύμφωνα με την Cuddy, που ονομάζει αυτήν τη στάση «The Loomer», προς τιμήν του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Lyndon Johnson, που όπως σημειώνει μολονότι ήταν κοντός, με τη γλώσσα του σώματός του κατάφερνε ταυτόχρονα να δείχνει απειλητικός και σαγηνευτικός.

    1. Όταν προτείνετε μία ιδέα, ακουμπήστε τα πόδια σας στο τραπέζι, τα χέρια πίσω από το κεφάλι και γείρετε προς τα πίσω

    pose2

    Η στάση αυτή λέγεται «Obama», γιατί βλέπουμε συχνά τον Αμερικανό πρόεδρο σε φωτογραφίες με τα πόδια πάνω στο Οβάλ Γραφείο. Είναι κάπως δύσκολη στάση, όμως η Cuddy διαβεβαιώνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αναλάβετε πιθανόν πιο αποδοτικά ρίσκα, όπως να ανακοινώσετε μία καλή ιδέα που έχετε.

    1. Πριν από μία συνέντευξη για δουλειά, ανοίξτε τα πόδια και τεντώστε τα χέρια προς τα πάνω σε σχήμα V

    pose3

    Μία «στάση ισχύος» μπροστά στον συνεντευξιάζοντα μπορεί να ερμηνευθεί ως προσβλητική και αγενής, όμως η εναλλακτική που προτείνει η Cuddy και λέγεται «The Performer», προς τιμήν του μπροστάρη των Rolling Stones Mick Jagger, είναι η εξής: Πριν τη συνέντευξη, υψώστε τα χέρια σας στον αέρα και ανοίξτε τα πόδια, σαν να απολαμβάνετε το χειροκρότημα μετά από μία μεγάλη συναυλία. Κάντε το στον ανελκυστήρα ή στις σκάλες καθώς ανεβαίνετε στο γραφείο, ή στην τουαλέτα. Κρατήστε αυτήν την πόζα για δύο λεπτά για να θέσετε σε κίνηση τις ορμονικές μεταβολές που θα σας δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να τα πάτε καλά στη συνέντευξη.

    1. Όταν διεξάγετε μία συνέντευξη, ακουμπήστε το χέρι σας στην πλάτη της καρέκλας, ανοίξτε τα πόδια και γείρετε προς τα πίσω

    pose4

    Είναι ο ιδανικός τρόπος να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και την άνεσή σας όταν «ανακρίνετε» έναν υποψήφιο υπάλληλο. Μοιάζει με τη στάση «Obama», όμως εδώ δίνεται έμφαση στο ότι τα πόδια πατούν στο έδαφος. Η Cuddy ονομάζει τη στάση αυτή «The CEO» και την εμπνεύστηκε όταν είδε μία φωτογραφία της Oprah Winfrey σε μία «αρχηγική» στάση.

    1. Όταν μιλάτε στον προϊστάμενό σας, φουσκώστε το στήθος, βάλτε τα χέρια στη μέση και ανοίξτε ελαφρά τα πόδια

    pose5

    Εδώ θα πρέπει να αντιγράψετε μία υπερηρωίδα, τη Wonder Woman – έτσι ονομάζεται αυτή η πόζα, που «ολοκληρώνεται» με ένα υψωμένο πηγούνι, που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η στάση αυτή είναι το ακριβώς αντίθετο του να αγγίζετε τον λαιμό σας, που μαρτυρά άγχος ή απώλεια ελέγχου και θεωρείται η πιο αδύναμη στάση από όλες.



    ΣΧΟΛΙΑ