• First Top Stories

    The Wise Man: Ποιος είναι ο άγνωστος Λευτέρης Παπατρύφων (που έκανε το Deal της χρονιάς στην ναυτιλία )  και τα χαμόγελα σε ΟΠΑΠ και ELPEN

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ο επικεφαλής της ναυτιλιακής Quintana Shipping Λευτέρης Παπατρύφων είναι ένα στέλεχος χαμηλών τόνων σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Η ναυτιλιακή εταιρία προ 24 ωρών εξαγοράστηκε από την Golden Ocean, συμφερόντων του Νορβηγού εφοπλιστή John Fredriksen. Ειδικότερα, η Golden Ocean – η οποία δραστηριοποιείται στις μεταφορές ξηρού φορτίου – σύνηψε συμφωνία με την Quintana για να εξαγοράσει και τα 14 φορτηγά πλοία της για τα οποία και θα καταβάλλει συνολικά ένα ποσό που θα αγγίξει τα 364 εκατ. δολάρια.

    Ο κ. Παπατρύφων εργαζόταν στην Γενική Τράπεζα έως το 2004 (αποχώρησε όταν εξαγοράστηκε από την Societe Generale) αλλά στην συνέχεια μετακινήθηκε στην EXCEL (εταιρία συμφερόντων του Βίλλυ Παναγιωτίδη) στην θέση του CEO. Όταν τα πλοία της εταιρίας του Έλληνα εφοπλιστή πουλήθηκαν στην Quintana Shipping ο κ. Παπατρύφων ανέλαβε την διοίκηση και της νέας εταιρίας. Μέτοχοι της Quintana Shipping είναι μεταξύ άλλων αμερικανικά Funds και Έλληνας εφοπλιστής.

    Λευτέρης Παπατρύφων. CEO Quintana Shipping
    Λευτέρης Παπατρύφων. CEO Quintana Shipping

    Τα χαμόγελα στον ΟΠΑΠ 

    ΟΠΑΠ
    Ντάμιαν Κόουπ, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ, και Χρήστος Θεοδωράκης (Στάβλοι Θεοδωράκη)

    Καλά φαίνεται ότι είναι τα νέα για το ομόλογο του ΟΠΑΠ καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι η απόδοση του θα διαμορφωθεί στο 3,75% . Εάν πράγματι συμβεί αυτό τότε θα έχουν  καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα αντίστοιχα κοινά ομολογιακά των ΕΛΠΕ και Intralot.  Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόδοση του ομολογιακού των ΕΛΠΕ 400 εκατ. ήταν όταν πρωτοεκδόθηκε στο 5-4,87%. Το ομολογιακό της Intralot ύψους 250 εκατ. έφερε επιτόκιο 6,75%.

    Με βάση τις εκτιμήσεις των αναδόχων και εμπλεκομένων τα 200 εκατ. ο ΟΠΑΠ θα τα συγκεντρώσει απόρροια του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται.

    To επιτόκιο 3,75% του ομολόγου του ΟΠΑΠ είναι επίδοση πολύ καλύτερη από τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων. Το κοινό ομολογιακό δάνειο θα είναι 5ετούς διάρκειας και θα συμβάλλει στην αναχρηματοδότηση του ομίλου και στην ενίσχυση της ρευστότητας.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 λήγει η δημόσια προσφορά για το ομολογιακό του ΟΠΑΠ.

    Την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 θα ανακοινωθεί η κάλυψη του ομολογιακού. Στις 22 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των ομολογιών.

    Ποινική δίωξη βόμβα στο Θεόδωρο Πανταλάκη

    Σαν βόμβα έσκασε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του νυν διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής Θεόδωρου Πανταλάκη. Την ποινική δίωξη φέρεται να έχει ζητήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

    Ο κ. Πανταλάκης φέρεται να προκάλεσε μαζί με άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αγροτικής Ασφαλιστικής ζημία 10 εκατ. ευρώ την περίοδο που ασκούσε τη διοίκησή της.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία η ζημία προήλθε επειδή η Αγροτική έλαβε την απόφαση να καλύψει ελλείμματα που προήλθαν από ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια υπαλλήλων της εταιρείας. Τα συμβόλαια αυτά είναι γνωστά ως DAF.

    Η αλήθεια είναι ότι η δίωξη έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Στουρνάρα βρίσκονται στο ναδίρ. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Πανταλάκης θεωρείται άνθρωπος του Στουρνάρα με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Λίγα λόγια για τα DAF (Deposit Administration Fund) και την Αγροτική Τράπεζα. Είναι αποταμιευτικά προγράμματα στα οποία εισφέρουν οι εταιρείες και εργαζόμενοι σταθερές ή μεταβλητές εισφορές.

    Το συνολικό ποσό που συγκεντρώνεται καταβάλλεται στον εργαζόμενο εφάπαξ, με την αποχώρηση από την εργασία. Τα συμβόλαια αυτά είναι ομαδικά και ατομικά.

    Πολλές επιχειρήσεις έχουν συνάψει τέτοια συμβόλαια με το προσωπικό τους.

    Τα πιο διαδεδομένα ήταν της Αγροτικής Τράπεζας και της Αγροτικής Ασφαλιστικής, διότι ξεκίνησαν από παλιά, το 1985.

    Οι μάγκες της Αγροτικής είχαν προβλέψει οι εργαζόμενοι να αποζημιώνονται με ένα μισθό για κάθε έτος στην υπηρεσία. Όμως υπολόγιζαν την αποζημίωση με το μέσο μισθό του τελευταίου 12μήνου που ήταν στην υπηρεσία, άρα τον μέγιστο μισθό, συμπεριλαμβανομένου των δώρων του Πάσχα, των Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας.

    Έτσι, έβγαιναν στη σύνταξη και έπαιρναν εκτός από τη σύνταξη και γενναίες αποζημιώσεις βασισμένες σε αυτά τα συμβόλαια (οι εισφορές διαχρονικά ουδέποτε κάλυπταν τις συνολικές αποζημιώσεις).

    Το μεμπτό στην περίπτωση του Πανταλάκη αλλά και σε άλλες περιπτώσεις είναι ότι τα συμβόλαια αυτά δεν πληρώνονται σε περίπτωση μη επάρκειας του λογαριασμού και ο δικαιούχος δεν έχει αξίωση κατά της ασφαλιστικής.

    Όμως πληρώθηκαν αρκετά συμβόλαια ενώ δεν επαρκούσε ο “λογαριασμός”, τον οποίο τον πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

    Ο Δημήτρης Τσουκαλάς 

    Το θέμα των DAF είχε έρθει στην επικαιρότητα με την παχυλή αποζημίωσή που είχε πάρει ο συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τσουκαλάς. O Δημήτρης Τσουκαλάς είχε λάβει αυτό το περίφημο εκατομμύριο ως εφάπαξ αποζημίωση από την τράπεζα ABN AMRO, η οποία ως γνωστόν διεσώθη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Βέβαια, στην Ελλάδα η ABN AMRO  είχε μείνει ως γραφείο αντιπροσωπείας αφού ως τράπεζα με φυσικό δίκτυο καταστημάτων είχε πάψει να υφίσταται από το 2002 όταν το δίκτυο καταστημάτων της εξαγοράστηκε από την Ασπίς Bank, του Παύλου Ψωμιάδη!

    Ο Παπάς υπόσχεται πάλι 

    Δυνατότητες να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ των Σερρών εφόσον καλλιεργηθούν οι απαραίτητες εκτάσεις ζαχαρότευτλων είδε ο Νίκος Παππάς κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην περιοχή. Ανέφερε ότι είναι μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί.

    Καλά όλα αυτά υπουργέ αλλά με κόκκινα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που έχουν τα κλειστά εργοστάσια ανά την Ελλάδα πώς να επενδύσει κανείς χρήματα; Να θυμίσουμε ότι και η Θεοδώρα Τζάκρη ως υφυπουργός Βιομηχανίας είχε μεγάλα σχέδια να ανάψουν όσο περισσότερα φουγάρα γίνεται. Και η αλήθεια είναι ότι το προσπάθησε και υπήρξαν και περιπτώσεις επενδυτών που θέλησαν να αποκτήσουν χρήματα σε κλειστά εργοστάσια και να τα επαναλειτουργήσουν. Ξέρετε όμως γιατί έκαναν πίσω; Λόγω των χρεών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν προς τις Τράπεζες.

     Γιατί χαμογελούν στην ELPEN; 

    Χαμόγελα και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατούν στην ELPEN  από το νέο φάρμακο που λάνσαραν από το νέο φάρμακο για το διαβήτη. Αν και μόλις έξι μήνες στην αγορά το φάρμακο πηγαίνει ιδιαίτερα καλά από εμπορική και όχι μόνο άποψη καθώς γιατροί και ασθενείς το προτιμούν όλο και περισσότερο λόγω των θεραπευτικών του αποτελεσμάτων.

    Η εταιρεία δείχνει ότι έχει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας, καθώς μετά τη χρόνια πνευμονοπάθεια προσφέρει ένα φθηνό προϊόν που αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τους ασθενείς.

    Να σημειωθεί ότι όπως πληροφορείται η στήλη πρόκειται για το πρώτο ελληνικό φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά για την αντιμετώπιση της πάθησης του διαβήτη.

    Σήμερα αποφασίζει η Βουλή για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Συνεδριάζει σήμερα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει για τον διορισμό των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού με ιδιαίτερα κυβερνητικό άρωμα.

    Εκτός απροόπτου η Βουλή θα εγκρίνει την εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και η Επιτροπή θα στελεχωθεί από την Άννα Νάκου για τη θέση του αντιπροέδρου, τον Σωτήρη Καρκαλάκο ως τακτικό μέλος, την Αφροδίτη Αδαμάκου και τον Μιχαήλ Πολέμη ως αναπληρωματικά μέλη.

    Πάντως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις τον νέων μελών με τον νυν πρόεδρο Δημήτρη Κυριτσάκη ο οποίος θα παραμείνει στην Επιτροπή μέχρι τα τέλη του 2018 που λήγει η θητεία του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟMA:  The Wise Man: Ποιοι τραπεζίτες θα εξεταστούν ανωμοτί για δάνεια γνωστού ομίλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνηση-ματ από J. Fredriksen: Εξαγόρασε το στόλο ελληνικής ναυτιλιακής για 364 εκατ. δολ.!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο John Fredriksen θέτει τις βάσεις για μία εταιρεία-μεγαθήριο στην αγορά των OSV

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο John Fredriksen θέλει να φτιάξει μία εταιρεία-κολοσσό με πάνω από 90 τάνκερ



    ΣΧΟΛΙΑ