• Οικονομία

    Σε ιταλοτουρκική μέγγενη η Ελλάδα – Βουτιά στο κενό η έξοδος στις αγορές

    • NewsRoom
    dow jones


    Σε «τρενάκι του τρόμου» εξελίσσεται η κατάσταση στις αγορές ομολόγων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε Ιταλία και Τουρκία που βρίσκουν την Ελλάδα κυριολεκτικά… στη μέση, να δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές.

    Η ανησυχία για τη δημιουργία νέου «ντόμινο» στις αγορές, ικανού να επηρεάσει και την Ευρωζώνη, διαφάνηκε ήδη από την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, ο γνωστός και ως SSM, παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση εδώ και δύο μήνες περίπου, φοβούμενοι ότι περαιτέρω διολίσθηση της τουρκικής λίρας θα έχει συνέπειες και στον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, μέσω των τραπεζών που εξακολουθούν να έχουν έκθεση στη γειτονική χώρα, λόγω επενδύσεων ή δανείων.

    Οι εξελίξεις, όμως, επηρεάζουν άμεσα και τις αγορές ομολόγων, ερμηνεύοντας σε έναν βαθμό και την άνοδο των αποδόσεων που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες. Και αυτό γιατί οι εξελίξεις στην Τουρκία και στην Ιταλία (εξαιτίας του προϋπολογισμού του 2019 που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει «τριγμούς» στη σχέση Ρώμης-Βρυξελλών) δημιουργούν ρευστό κλίμα στις αγορές και αποτρέπουν οποιαδήποτε προοπτική εξόδου τόσο της Ελλάδας όσο και των τραπεζών που αναμένουν το «πράσινο φως» για βγουν στο… ξέφωτο.

    Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, με την τουρκική λίρα να συνεχίζει ασυγκράτητη την ελεύθερη πτώση της, το ευρώ βρέθηκε επίσης σε τροχιά υποχώρησης, διολισθαίνοντας σε χαμηλό έτους, «συμπαρασύροντας» τα «ασθενέστερα» ομόλογα της περιοχής. Αντιθέτως, οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως τα γερμανικά ομόλογα.

    Έτσι, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχωρούσε κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 0,34%, σε αντίθεση με την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου που σημείωνε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης, στο 2,922% που αποτελεί και υψηλό εβδομάδας.

    Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου βρισκόταν στο 4,22%, κινούμενη και αυτή ανοδικά.

    Το γεγονός αυτό δείχνει ξεκάθαρα πόσο εύθραυστη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, την ώρα που η χώρα απέχει μόλις 10 ημέρες από την έξοδό της από τα προγράμματα διάσωσης, καθιστώντας δυσκολότερη μία νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Σεπτέμβριο.

    Άλλωστε, όπως επεσήμανε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η όποια έξοδος «πρέπει να είναι προσεκτική και καλοσχεδιασμένη», «δεδομένων τόσο της ύπαρξης σημαντικού ύψους ταμειακών αποθεματικών ασφαλείας όσο και των κινδύνων επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος σε περίπτωση σχετικά υψηλών επιτοκίων λόγω αναταραχών στις διεθνείς αγορές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευτυχώς πούλησαν νωρίς οι ελληνικές τράπεζες!



    ΣΧΟΛΙΑ