• City Stories

    4+1 εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που ξεκινούν αυτή την Πέμπτη (22 Μαρτίου 2018)

    Αριάδνη Στροφύλλα έκθεση


    Είστε λάτρεις των εικαστικών, αλλά και της τέχνης γενικότερα; Αν ναι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε μία από τις παρακάτω εκθέσεις, οι οποίες ξεκινούν την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018. Οι εκθέσεις είναι ποικίλες και πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.

    1. Martinos through the eyes of Nikomachi: Confronting Maximalism

    Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου-Μπουτάρη ξεναγείται στη συλλογή του παλαιοπωλείου ΜΑΡΤΙΝΟΣ, μαγεύεται από τον εκλεκτικιστικό χαρακτήρα του και επιχειρεί να προσεγγίσει αυτή την έκθεση μέσα από ένα διττό ρόλο, αυτόν του επιμελητή και αυτόν του καλλιτέχνη. Ξεχωρίζοντας και αναδεικνύοντας κομμάτια από τη συλλογή επιχειρεί να αναπτύξει ένα διάλογο μεταξύ του μαξιμαλιστικού χαρακτήρα που εξ ορισμού έχει ένα παλαιοπωλείο και του μινιμαλισμού που διαπνέει τα σχέδια της.

    Πάνω σε αυτόν το άξονα εγκαθιστά τις γυμνές φιγούρες της στον οθωμανικό οντά, αναπτύσσει μια αρμονική σύνθεση ανόμοιων γυναικείων πορτρέτων από το 19ο αιώνα ως σήμερα, ενώ γοητευμένη από την πληθωρικότητα των “ελληνιστικών” και το συναίσθημα ακραίου φιλελληνισμού για τη χρυσή εποχή που τα διακατέχει, τα ανασυνθέτει ακουμπώντας τα δίπλα στα δικά της χρυσά σχέδια. Οι λιτές της φόρμες, τρισδιάστατες και διάφανες, ξεχειλίζουν από έντονα χρώματα αποκαλύπτοντας έτσι έναν αθέατο πλουραλιστικό χαρακτήρα, ο οποίος συνυπάρχει αρμονικά με τη ποικιλότητα του παλαιοπωλείου.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 22 Μαρτίου
    19.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    22 Μαρτίου 2018 – 28 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00
    Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00

    Πού:
    Παλαιοπωλείο ΜΑΡΤΙΝΟΣ
    Πινδάρου 24, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Παλαιοπωλείο ΜΑΡΤΙΝΟΣ

    2. Αλέξανδρος Ανδριανόπουλος (Alex Chien) έκθεση “The Match”

    Έναs αγώναs προσφέρει την ψευδαίσθηση του ελέγχου στο πεπρωμένο και στην περίσταση, στη δεξιότητα, στο ταλέντο, στη τύχη και στην ευκαιρία. Παραβιάζει τουs περιορισμούs που επιβάλλονται στουs ανθρώπουs από τιs πρακτικέs ανάγκεs τηs ζωήs τουs, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
    Έχει δικούs του κανόνεs και τα δικά του όρια.

    Ο αγώναs καθορίζεται από τιs επιτυχημένεs ενέργειεs του νικητή και τιs λάθοs επιλογέs του ηττημένου, αποκαλύπτονταs την αξία τηs ήτταs σαν σημείο νέαs εκκίνησηs.

    Όλοι οι αγώνεs όμωs χρειάζονται ένα κοινό ώστε να αποδείξουν όλα αυτά. Στην έκθεση “The match” καλούμαστε να ανακαλύψουμε εκτόs των άλλων, το ασυνείδητο, το εξωτικό και τιs άτυπεs διεργασίεs που βιώνουν οι μορφέs των έργων μέσα από ένα υπερρεαλιστικό παιχνίδι.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 22 Μαρτίου
    19.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    22 Μαρτίου 2018 – 5 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη – Σάββατο: 10:00 – 17:00

    Πού:
    Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
    Κασσαβέτη 18, 145 62 Κηφισιά

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Αλέξανδρος Ανδριανόπουλος

    3. Ομαδική έκθεση “Το συναίσθημα ως μύθος”

    Η ομάδα των τεσσάρων σύγχρονων καλλιτεχνών Σύλβιας Αντωνιάδη, Βαγγέλη Θεοδωρίδη, Γιώργου Καβούνη και Βιβής Παπαδημητρίου μπορεί και μετατρέπει το πνεύμα σε ύλη και την ύλη σε πνεύμα, στo πλαίσιo ενός “παγανιστικού μυστικισμού”.

    Ο μυστικισμός αυτός δεν έχει να κάνει με τη λατρεία μιας υπερβατικής θεότητας αλλά μοιάζει να θεοποιεί την ψυχή και το σώμα. Πρόκειται για την “γήινη” ενσάρκωση των συμβόλων και τη “μυθοποίηση” των συναισθημάτων, της περιπέτειας της ψυχής και των ανθρώπινων ενστίκτων.

    Αρχέτυπα, πολλές φορές με αναφορές σε λογοτεχνικά κείμενα ή στην όπερα, συγκεντρώνονται στις επιφάνειες ενός καμβά, σε χαρακτικά έργα, σε σχέδια, σε υδατογραφίες ή σε έργα σε ξύλο, με επιμονή στην σωστή απόδοση μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας.

    Οι καλλιτέχνες, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ο καθένας, ανατρέπουν τη συμβατική εικόνα των πραγμάτων μετατρέποντας τα βιώματα σε φιλοσοφία ζωής.

    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Σύλβια Αντωνιάδη, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Γιώργος Καβούνης, Βιβή Παπαδημητρίου.

    Επιμέλεια Έκθεσης: Ήρα Παπαποστόλου.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 22 Μαρτίου
    19.30

    Διάρκεια έκθεσης:
    22 Μαρτίου 2018 – 5 Μαΐου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τετάρτη- Σάββατο: 12:00 – 16:00
    Πέμπτη- Παρασκευή: 12.00 – 20.00

    Πού:
    ALMA Contemporary Art Gallery
    Υψηλάντου 24, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    4. Αριάδνη Στροφύλλα έκθεση “Ελληνίδα Μάνα”

    Το artAZ παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Αριάδνης Στροφύλλα με τίτλο “Ελληνίδα Μάνα”. Η καλλιτέχνις πραγματεύεται, με τρυφερό τρόπο, τα όρια και τις γραμμές που διέπουν τις σχέσεις και τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τη ζωή.

    Με σημείο αφετηρίας την Ελληνίδα μάνα η Αριάδνη Στροφύλλα εξερευνά και σχολιάζει τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, με τα αντικείμενα και τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, το περιβάλλον, καθώς και τις απροσδιόριστες σχέσεις μεταξύ αυτών. Η Ελληνίδα Μάνα εμφανίζεται ως σύμβολο και αναφορά στη θηλυκότητα, το εγχώριο, το στερεότυπο και την επανάκτηση όλων αυτών μέσα από ένα παιχνίδι μέσα στη γνώριμη και απομακρυσμένη μας κληρονομιά. Ενσωματώνει έννοιες όπως η σεξουαλικότητα, η απόσταση και η εγγύτητα, η νεότητα, η ωριμότητα, η άφεση και η αναδιάταξη, σαν μια δύναμη που τις διαπραγματεύεται όλες.

    Η ενότητα αποτελείται από πίνακες, σχέδια, κεραμικά και γλυπτά που λειτουργούν σαν κρίκοι μιας αλυσίδας. Συνδέονται μεταξύ τους μέσα από έναν αναπάντεχο “αυτοπεριορισμό”: δημιουργήθηκαν με ένα μόνο χρώμα -ιδιαίτερα φορτισμένο και μαζί καθησυχαστικά οικείο- το “Ελληνικό” μπλε.

    Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 22 Μαρτίου
    20.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    22 Μαρτίου 2018 – 14 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τετάρτη- Παρασκευή, 18:30 – 20:30

    Πού:
    9 ΕΝΝΕΑ Κέας 9
    Πλ. Κολιάτσου, Αθήνα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    4+1. Kroma One-Off.004: Εκθέσεις μιας μέρας: Γιάννης Καρδάσης “Half A Person”

    Η Διεθνής Πλατφόρμα Τέχνης και Πολιτισμού KROMA, συνεχίζει το καλλιτεχνικό της project “KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας”.

    Η θεματική έκθεση του Giannis Kardasis με τίτλο «Half A Person» αποτελεί το τέταρτο KROMA One-Off και παρουσιάζεται την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 19:00.

    “Όλα φαίνονται παράλογα μέχρι να πεθάνουμε, και τότε όλα βγάζουν νόημα.”
    Με αυτήν τη σκέψη-φράση του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan, ο Γιάννης Καρδάσης μας αφήνει να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στην οπτική που διαπνέει την έκθεση “Half A Person”.

    Με κεντρικά θέματα όπως ο χρόνος, η κυκλικότητά του, η κατανόηση και η έλλειψη αυτής και με ένα concept παρουσίασης που παραπέμπει σε -και εξυπηρετείται από- pop culture επιρροές, επιλέγει τα έργα του και συνθέτει την έκθεση αυτή με τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζει αυτά ακριβώς που πρέπει να θυμηθούμε. Κάτι σαν τα προσωπικά μας resolutions κάθε φορά που αλλάζει η χρονιά.

    Ανασυνθέτοντας το νέο με το παλιό, ξεδιαλέγοντας εικόνες από πληθώρα πηγών, ο Γιάννης Καρδάσης -γραφίστας, DJ και ραδιοφωνικός παραγωγός- αξιοποιεί κάθε ερέθισμα του και μέσα από την τεχνική του ψηφιακού κολάζ δημιουργεί τη δική του γραφή προσπαθώντας κάθε φορά να κάνει ξεκάθαρο το σχόλιό του.

    Παράλληλα, θα πραγματοποιείται δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, βασισμένο στην έκθεση και τα έργα της. Το παιδί γνωρίζει τον καλλιτέχνη και συζητάει μαζί του. Μαθαίνει τις τεχνικές που χρησιμοποιεί και έχει την δυνατότητα με οδηγό την φαντασία, να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό έργο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Άπειρον – Apeiron.

    Πότε:
    Πέμπτη 22 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Ρομάντσο
    Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 7 νέες ταινίες της βδομάδας – Στους κινηματογράφους από 22 Μαρτίου 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Πέμπτη (22 Μαρτίου 2018)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει την 25η Μαρτίου με 2 σχετικές εκδηλώσεις – Είσοδος ελεύθερη



    ΣΧΟΛΙΑ