Σε ακόμη ένα κανονιστικό ορόσημο για το CTL019 (tisagenlecleucel) φθάνει η Novartis με την υποβολή της Αίτησης Άδειας Κυκλοφορίας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η αίτηση αφορά στη θεραπεία παιδιών και νεαρών ενηλίκων με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (r/r B-cell ALL) και  ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο από Β μεγάλα κύτταρα λέμφωμα (r/r DLBCL) που δεν είναι υποψήφιοι για αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ASCT). Το CTL019 είναι μια καινοτόμος ανοσοκυτταρική θεραπεία η οποία χορηγείται  εφάπαξ και χρησιμοποιεί τα ίδια τα Τ κύτταρα του ασθενούς προκειμένου να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

«Από τότε που λάβαμε την ιστορική έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το tisagenlecleucel, προηγουμένως γνωστό ως CTL019, έχουμε προωθήσει, κατασκευάσει και προμηθεύσει αυτή την ιδιαίτερα εξατομικευμένη ανοσοκυτταρική θεραπεία σε εμπορικό πλαίσιο και η υποβολή αίτησης προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας να το παράσχουμε σε περισσότερους ασθενείς με καρκίνο σε κρίσιμο στάδιο, σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο Vas Narasimhan, παγκοσμίως Επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Φαρμάκων και Ιατρικού τμήματος, Novartis. «Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, προκειμένου να διαθέσουμε το CTL019 σε παιδιά και ενήλικες που μπορούν να ωφεληθούν από αυτή την καινοτόμο θεραπεία».

Η υποβολή αίτησης άδειας κυκλοφορίας (MAA) βασίζεται στις διεθνείς, πολυκεντρικές, Φάσης ΙΙ δοκιμές με χορηγό τη  Novartis, ELIANA και JULIET, οι οποίες διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η μελέτη ELIANA είναι η πρώτη παιδιατρική, διεθνής εγκριτική μελέτη κυτταρικής θεραπείας με CAR-T κύτταρα (Τ λεμφοκύτταρα με χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα), που εξετάζει ασθενείς σε 25 κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ε.Ε., όπου περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Ισπανία.

Η JULIET είναι η πρώτη πολυκεντρική, διεθνής εγκριτική μελέτη  για το CTL019 σε ενήλικες ασθενείς με r/r DLBCL. Η JULIET είναι η μεγαλύτερη μελέτη που εξετάζει μια CAR-T θεραπεία αποκλειστικά στο DLBCL, εντάσσοντας ασθενείς από 27 ερευνητικά κέντρα σε 10 χώρες, δηλαδή στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ευρώπη, όπου περιλαμβάνονται η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Ολλανδία. Δεδομένα από την πρωτογενή ανάλυση έξι μηνών από την JULIET θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (ASH) τον Δεκέμβριο του 2017.

«Για τους ασθενείς στην Ε.Ε. που ζουν με τέτοιου είδους επιθετικές μορφές αιματολογικού καρκίνου, έχουμε πολύ περιορισμένες επιλογές προκειμένου να βελτιώσουμε τις πιθανότητες μιας διατηρούμενης ύφεσης έπειτα από υποτροπή της νόσου τους ή έπειτα από ανάπτυξη ανθεκτικότητας στην αρχική θεραπεία», ανέφερε ο καθηγητής Gilles Salles, MD, PhD, Επικεφαλής του Τμήματος Αιματολογίας, Hospices Civils de Lyon, Λυών, Γαλλία. «Τα δεδομένα για το tisagenlecleucel παρέχουν μια αισιόδοξη άποψη ως προς τις δυνατότητές μας να επιτυγχάνουμε αποκρίσεις διαρκείας σε δύο διακριτούς και δύσκολους στην αντιμετώπιση πληθυσμούς ασθενών, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση μιας απόλυτης ανάγκης των ασθενών που παρέμενε ακάλυπτη».

Η Novartis σχεδιάζει την υποβολή επιπλέον ρυθμιστικών καταθέσεων για το CTL019 σε παιδιατρικούς ασθενείς και σε νεαρούς ενήλικες ασθενείς με r/r B-cell ALL και σε ενήλικες ασθενείς με r/r DLBCL εκτός των ΗΠΑ και της Ε.Ε. το 2018.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου φέρνει ο Δεκέμβριος

 

  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Takeda : 180 συνεργασίες – Επέκταση στην παγκόσμια αγορά

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Bayer & Loxo Oncology: Διεθνής συνεργασία στην έρευνα για τον καρκίνο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here