• Τράπεζες

    Ο ρόλος της FPS στη συγχώνευση Eurobank – Grivalia

    Eurobank

    Eurobank


    Με 19 δις ευρώ δάνεια υπό διαχείριση, η εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων της Eurobank, η FPS (Financial Planning Services), αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της Eurobank. Η πώληση της FPS που δρομολογείται στο πλαίσιο του σχεδίου για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου κατά 1,3 δις ευρώ, αναμένεται να αποφέρει έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ.

    H FPS αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Το συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο φθάνει τα 6 δις ευρώ, έχοντας αναλάβει όχι μόνο μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ίδιας της Eurobank, αλλά και δάνεια άλλων τραπεζών που έχουν πωληθεί σε μεγάλα private equity funds. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών «εντοπίζονται» και οι υποψήφιοι αγοραστές της FPS.

    Στα δάνεια υπό διαχείριση που έχει αναλάβει η FPS περιλαμβάνεται το πρώτο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων που μεταβιβάστηκε στην ελληνική αγορά τον Νοέμβριο του 2017. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Eclipse που μεταβιβάστηκε από τη Eurobank στην Intrum, ενώ στο μακρύ κατάλογο των υπό διαχείριση δανείων περιλαμβάνεται και το δεύτερο πακέτο της Eurobank που εξαγοράστηκε από την B2Kapital (Zenith), ενώ η τελευταία μετέφερε στην FPS για διαχείριση και το χαρτοφυλάκιο Venus που εξαγόρασε από την Alpha Bank.

    Όπως προβλέπεται στο σχέδιο συγχώνευσης Eurobank – Grivalia, η FPS καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των δανείων που θα μεταφερθούν στο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί. Τα υπό διαχείριση δάνεια ανέρχονται στα 19 δις ευρώ, από τα οποία το 80% θα είναι τα μεταφερόμενα δάνεια της Eurobank, ενώ άλλο ένα 20% είναι δάνεια άλλων τραπεζών.

    Ο σχεδιασμός προβλέπει την πώληση της εταιρείας και το τίμημα έχει υπολογιστεί στα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 900 εκατ. ευρώ που είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου της Eurobank από την απορρόφηση της Grivalia.

    Η FPS, η οποία ήταν η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης που αδειοδοτήθηκε από την ΤτΕ τον Μάρτιο του 2017, απασχολεί σήμερα 700 εργαζόμενους και διαχειρίζεται δάνεια 900.000 οφειλετών. Είναι 100% θυγατρική της Eurobank, ιδρύθηκε το 2006 με καταστατικό σκοπό τη διαχείριση απαιτήσεων. Το 2009 μετατράπηκε σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών αποκλειστικού σκοπού και μετονομάστηκε σε Eurobank Remedial Services (ERS).

    Το Σεπτέμβριο του 2017 η FPS απορρόφησε διά συγχωνεύσεως την ERS και διεύρυνε περαιτέρω τις δραστηριότητές της, συνάπτοντας σύμβαση για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου λιανικής τραπεζικής της Eurobank (ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις) και τον Νοέμβριο του 2017 υπέγραψε τη σύμβαση για την εξυπηρέτηση της πρώτης αγοραπωλησίας μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι 46.000 μέτοχοι για το deal Eurobank-Grivalia

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τέσσερις «σωματοφύλακες» της Eurobank και πώς πήραν την απόφαση για τη δημιουργία «καλής» τράπεζας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΧΣ: Θετικό για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος το deal Eurobank-Grivalia



    ΣΧΟΛΙΑ