• Business

    Καταθέτες εξωτερικού: Τα στοιχεία έφτασαν. Πως θα αξιοποιηθούν


    Σφίγγει ο κλοιός για όσους καταθέτες εξωτερικού κρύβουν εισοδήματα εκτός συνόρων, ενώ φορολογούνται στην Ελλάδα. Ήδη οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για φορολογουμένους με καταθέσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό, τα οποία έστειλαν στην Ελλάδα χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

    Την ύπαρξη νέων στοιχείων με μεγαλοκαταθέτες από το εξωτερικό είχε ανακοινώσει η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως είπε έχουν φθάσει στη χώρα μας στοιχεία λογαριασμών Ελλήνων για το 2016 στο πλαίσιο συνεργασίας χώρας μας για αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν μήπως και εντοπιστούν τυχόν παραβάτες.

    «Ήδη έχουν έρθει Ελλάδα τα στοιχεία για λογαριασμούς του 2016 και ήδη αξιοποιούνται για να εντοπιστούν οι παραβάτες. Κι εμείς έχουμε δώσει τα αντίστοιχα στοιχεία στις άλλες χώρες», ήταν η φράση της. Η κυρία Παπανάτσιου, πάντως, περιορίστηκε σε αυτά, δίχως να δώσει παραπάνω στοιχεία στη δημοσιότητα. Δηλαδή από ποια χώρα προέρχονται τα στοιχεία, πόσους ονόματα υπάρχουν και πότε παρελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές.

    Η ίδια πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο στο κομμάτι της αυτόματης ανταλλαγής και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες που θα αποκτήσει, ώστε να εντοπίσει φοροφυγάδες και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν, αλλά και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, στις περιπτώσεις που απαιτείται από τη νομοθεσία.

    Πλέον οι φορολογικές αρχές των περισσότερων χωρών του πλανήτη θα έχουν τα λεπτομερή στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν οι πολίτες τους σε χώρες του εξωτερικού.

    Η λίστα των χωρών που η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να ανταλλάξει πληροφορίες εντός του 2017 είναι: Ανγκουίλα, Αργεντινή, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κάιμαν, Κολομβία, Φερόες Νήσοι, Γροιλανδία, Γκέρνζι, Ισλανδία, Ινδία, Νήσος του Μαν, Τζέρζι, Νότια Κορέα, Μεξικό, Μοντσεράτ, Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μπόνερ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα), Νορβηγία, Σεϋχέλλες, Νότια Αφρική και Νήσοι Τερκς και Κάικος.

    Επίσης οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες στην Ελβετία αλλά και στην Σιγκαπούρη, στο Μονακό, στον Παναμά, στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στον Λίβανο.

    Όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν φορολογηθεί δεν έχουν να ανησυχούν το παραμικρό.

    Ωστόσο χρήματα που δεν δικαιολογούνται, που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων δεν κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο αλλά σχεδόν με αφανισμό.

    Με την απόφαση που εξέδωσε η κ. Παπανάτσιου ενεργοποιείται στην πράξη η συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικού χαρακτήρα με 21 χώρες εντός του τρέχοντος έτους, ενώ ταυτόχρονα οριστικοποιήθηκε η λίστα με τις 38 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα λάβει πληροφορίες το 2018.

    Επί της ουσίας οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς των ελεγχομένων και εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με δηλωτέο λογαριασμό για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής.

    Με βάση την εν λόγω συμφωνία, οι ελληνικές αρχές έχουν στοιχεία για καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία φορολογικών κατοίκων Ελλάδας τα οποία, μεταξύ άλλων, θα αφορούν:

    1. Καταθετικούς λογαριασμούς.
    2. Λογαριασμούς θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
    3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
    4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.
    5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
    6. Αξία και υπόλοιπο λογαριασμού (τραπεζικού κ.ά.).

    Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία θα γίνεται διασταύρωση προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει το σύνολο του εισοδήματός τους. Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Ελλάδα το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Το αν πληρώνουν φόρο για το εισόδημά τους στο εξωτερικό εξαρτάται από το αν υπάρχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης με τη χώρα που παράγεται το εισόδημα και τι προβλέπει αυτή.

    Συγκεκριμένα οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό θα αφορούν:

    Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.

    Τον αριθμό λογαριασμού.

    Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.

    Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.

    Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Οι «ψηφιακοί τραπεζοϋπάλληλοι» εισβάλουν στη ζωή μας από τα τέλη του 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Έδιναν δάνεια σε τεχνικές εταιρίες με Φιλιππινέζες προέδρους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νεώριο: Στο «τραπέζι» ξανά κυβέρνηση και Onex – Τα «σημεία τριβής»



    ΣΧΟΛΙΑ