• Business

    Μ. Σάλλας: «Ανάσα» για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με «κόκκινα» δάνεια προς την Παγκρήτια

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας


    Κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με «κόκκινα» δάνεια στην Παγκρήτια Τράπεζα απηύθυνε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, βασικός μέτοχος με ποσοστό 21,5% στην συνεταιριστική τράπεζα.

    Ζήτησε από τους επιχειρηματίες με καθυστερούμενες οφειλές να προσέλθουν στην τράπεζα ώστε από κοινού να βρουν λύσεις και μα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις «κουμπωμένες» στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

    Ο κ. Σάλλας την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στην Κρήτη παρουσίασε τα νέα επιχειρησιακά σχέδια για την Παγκρήτια και έδωσε έμφαση σε τρία σημεία:

    -Στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

    -Στην αναβάθμιση της Παγκρήτιας ώστε να καταστεί τράπεζα πρότυπο για τις συνεταιριστικές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

    -Στην πρόσβαση της τράπεζας στο εξωτερικό, ώστε να διευκολυνθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του νησιού.

    Ειδικά στάθηκε σε ότι αφορά τις καθυστερούμενες οφειλές και κάλεσε τους επιχειρηματίες σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι εξατομικευμένες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε βιώσιμες μεν, υπερδανεισμένες δε επιχειρήσεις, να ορθοποδήσουν, ενώ οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή θα πληρώσουν ή θα χάσουν τις εταιρείες τους.

    Τις επόμενες μέρες η Παγκρήτια θα αποκτήσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, τον οποίο θα τοποθετήσει η Lyktos (που κατέχει το 21,5% της τράπεζας) όπως και δύο ακόμη μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της συνεταιριστικής.

    Ο κ. Σάλλας τόνισε ακόμα ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να «παίξουν» καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας, πολλές από τις οποίες σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

    Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση επενδύει στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα και επανειλημμένα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης έχει αναφερθεί στο ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών, η συμβολή των οποίων είναι σημαντική για την περιφερειακή ανάπτυξη, τη στήριξη των μικρών, ιδιαίτερα, επιχειρήσεων, καθώς και την προώθηση των μικροπιστώσεων στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

    Η Παγκρήτια, μετά την είσοδο της Lyktos στο μετοχικό της κεφάλαιο, υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες (όπως τις έχει αποτυπώσει η ΤτΕ) και μπορεί να αποτελέσει την τράπεζα που κάτω από την ομπρέλα της θα εντάξει και άλλες συνεταιριστικές.

    Σημειώνουμε ότι η Παγκρήτια από το 2007 συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χορήγηση κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. ευρώ και από το 2011 με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για χορήγηση κεφαλαίων ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.

    Το 90% των δανείων έχει δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, τουρισμό, βιομηχανία, βιοτεχνία και κατασκευές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μιχάλης Σάλλας: Τι σχέδια έχω για την Παγκρήτια Τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ε. Τσακαλώτος: Ανοίγει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση δεν προβλέπει στρατηγική εξόδου από τα Μνημόνια



    ΣΧΟΛΙΑ