• Business

    Axia: «Φάρος» για την αγορά οι δημοπρασίες ακινήτων της Πειραιώς

    • NewsRoom
    Χρήστος Μεγάλου

    Χρήστος Μεγάλου-CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Ένα «καλό» τρίτο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες αναμένουν οι αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι μπορεί η εικόνα να είναι μεικτή, αλλά οι γενικές τάσεις είναι υποστηρικτικές.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές του Axia Venture Group, το γ’ τρίμηνο του 2017 αναμένεται να είναι «καλό», με την έννοια ότι θα είναι άλλο ένα τρίμηνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μη δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων και με τους κεφαλαιακούς δείκτες να ενισχύονται – σημαντικά στοιχεία την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τoυς αντίθετους ανέμους του IFRS 9 και των stress test το 2018.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να επιτύχουν (τους δύσκολους) στόχους τους. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούν ότι, σε επίπεδο κερδοφορίας, η εικόνα το γ’ τρίμηνο θα είναι μεικτή.

    Αναλυτικότερα, για την Alpha Bank σημειώνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό, με την τράπεζα να ανακοινώνει καθαρά κέρδη 36 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους. Επίσης, εκτιμούν ότι τα NPEs και τα NPLs θα μειωθούν και ότι η Alpha Bank είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους για το έτος. Τέλος, ο δείκτης CET1 αναμένεται να ενισχυθεί στο 17,9%.

    Για την Εθνική Τράπεζα, αναμένεται να ανακοινώσει καλές τάσεις σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό της, π.χ. αρνητική δημιουργία NPE, μείωση του χαρτοφυλακίου των NPEs και χαμηλότερα κεφάλαια ELA, αλλά το γ’ τρίμηνο αναμένεται δύσκολο από πλευράς εσόδων.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται ότι οι προβλέψεις για τα δάνεια θα ασκήσουν πίεση στα αποτελέσματα, καθώς η τράπεζα προετοιμάζεται για την εφαρμογή του προτύπου IFRS 9. Πέραν αυτού, το τρίμηνο δεν αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα αναμένεται να είναι μειωμένα και η Τράπεζα Πειραιώς σε θέση να επιτύχει τον στόχο του 2017. Επιπλέον, ο δείκτης CET1 αναμένεται να ενισχυθεί στο 16,6%.

    Οι νέοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση, η επίσημη ανακοίνωση από τον SSM για τους νέους στόχους των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα NPEs αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι νέοι στόχοι των τραπεζών για το 2019 αναμένεται να είναι περίπου 3 δισ. ευρώ χαμηλότεροι από τον προηγούμενο, στα 63,7 δισ. ευρώ, με τη μείωση να προέρχεται σε μεγαλύτερο βαθμό από πωλήσεις.

    Οι δημοπρασίες ακινήτων

    Μάλιστα, οι αναλυτές υπογραμμίζουν την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς και του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της που θεωρούν ότι θα αποτελέσει «φάρο» για την πορεία της αγοράς, καθώς είναι το πρώτο πακέτο εμπορικών ακινήτων που βγαίνει στην αγορά. Όπως σημειώνουν, η κίνηση της Πειραιώς θα δείξει τι όρεξη υπάρχει από την πλευρά των επενδυτών και, επίσης, θα θέσει ένα επίπεδο τιμής για αυτού του είδους τα περιουσιακά στοιχεία.

    Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία τόσο για την τράπεζα όσο και για τους επενδυτές, θα αυξήσει τη ζήτηση για παρόμοιες συναλλαγές, τονίζουν.

    Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται, δεν έχουμε ακόμη δει τα αποτελέσματα από τη συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών, παρά τα δάνεια που έχουν ανέβει στις πλατφόρμες, και τις δημοπρασίες/e-δημοπρασίες, που θα επιταχύνουν πιθανότατα τον ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Aυτά είναι τα 48 ακίνητα που βγάζει σε δημοπρασία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πειραιώς: Με επιτυχία η δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία ακινήτων- Μάζεψε 6 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκπληξη από Τράπεζα Πειραιώς: Μάζεψε το 40% των νέων καταθέσεων



    ΣΧΟΛΙΑ