• Business

    Γιατί ο Μελισσανίδης έφυγε από την AEGEAN – Όλο το παρασκήνιο

    Δημήτρης Μελισσανίδης,Εφοπλιστής. Επιχειρηματίας. ιδιοκτήτης ΠΑΕ ΑΕΚ

    Δημήτρης Μελισσανίδης,Εφοπλιστής. Επιχειρηματίας. ιδιοκτήτης ΠΑΕ ΑΕΚ


    Θετικά αντέδρασαν οι αναλυτές στην ανακοίνωση της αποχώρησης του Δημήτρη Μελισσανίδη από την ναυτιλιακή εταιρεία Aegean Marine Petroleum Network Inc. (που ο ίδιος ίδρυσε), εκτιμώντας πως με την κίνηση αυτή η εταιρεία μπορεί να οδηγηθεί προς μία νέα κατεύθυνση, βελτιώνοντας τις προοπτικές της για το μέλλον.

    Όπως γραφαμε και χθες στο mononews.gr, ο ιδρυτής της Aegean Marine ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης της εταιρείας, θέση την οποία κατείχε μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, η Aegean Marine ανακοίνωσε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου ενέκρινε την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει στην επαναγορά 11.303.031 μετοχών αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων και οι οποίες ανήκαν στον ιδρυτή της, κ. Μελισσανίδη.

    δημητρης μελισσανιδης
    Δημήτρης Μελισσανίδης, ετών 64. Εφοπλιστής- Επιχειρηματίας.

    Μετά από την απόφαση αυτή του Δημήτρη Μελισσανίδη (ο οποίος σημειωτέον θα παραμείνει στην Aegean Marine ως σύμβουλος για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή), ο Πήτερ Γεωργιόπουλος αναδεικνύεται σε βασικό μέτοχο της εταιρείας, με ποσοστό που αγγίζει το 15%. Πριν την αποχώρηση του ιδρυτή της Aegean Marine, ο Π. Γεωργιόπουλος ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, με 5,42 εκατομμύρια μετοχές και μερίδιο 10,8%.

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, CEO Gener8 Maritime
    Πήτερ Γεωργιόπουλος, CEO Gener8 Maritime

    Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Stiefel, Benjamin Nolan, με τη συμφωνία αυτή ουσιαστικά το κέντρο λήψης αποφάσεων στην εταιρεία φεύγει από την Ελλάδα και μεταφέρεται προς τα γραφεία της Aegean Marine στις ΗΠΑ, όπου πρόεδρος είναι ο Νικόλας Ταβλάριος.

    aegean marine
    Νικόλας Ταβλάριος. Προεδρος Aegean Marine Petroleum Network Inc.

    «Μία από τις προκλήσεις που είχε αντιμετωπίσει η εταιρεία ήταν η αντίληψη ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε μεγάλο βαθμό από τον κ. Μελισσανίδη και ότι δεν θα  έκαναν κάτι ακόμα κι αν είχε νόημα, όπως να πουλήσουν την εταιρεία, να υλοποιήσουν μια πιο εκλεπτυσμένη προσέγγιση ως προς το εμπόριο στη βιομηχανία, να αναλάβουν μεγαλύτερο πιστωτικό ρίσκο κλπ», σημειώνει ο Nolan.

    Ενδεικτικό της θετικής αντίδρασης των ανθρώπων της αγοράς στην ανακοίνωση της αποχώρησης του Δ. Μελισσανίδη είναι ότι τόσο ο Nolan όσο και ο αναλυτής της Jefferies, Douglas Mavrinac, αύξησαν την τιμή-στόχο τους για τη μετοχή της Aegean Marine: Ο Nolan αύξησε την τιμή-στόχο στα 17 δολάρια, από 15 δολάρια που ήταν προηγουμένως, ενώ αύξησε κατά 8,9% την πρόβλεψή του για τα κέρδη της εταιρείας για το 2016, σε 1,22 δολάρια ανά μετοχή. Από την πλευρά του, ο Mavrinac αύξησε την τιμή-στόχο από τα 14 δολάρια στα 16 δολάρια, και αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη της εταιρείας το 2016 (κατά 11,3%, στα 1,26 δολάρια ανά μετοχή) και το 2017 (κατά 30,9%, στα 1,61 δολάρια ανά μετοχή).

    «Αυτή η επαναγορά αυξάνει σημαντικά τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας στο μέλλον και θα μπορούσε να βοηθήσει την Aegean να κυνηγήσει νέες ευκαιρίες», εξήγησε ο Mavrinac, επισημαίνοντας πως μετά τη συμφωνία η Aegean έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μέρισμά της ή να περικόψει το χρέος της.

    «Με τον ιδρυτή της εταιρείας να αποχωρεί ως επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης, αν και πιστεύουμε πως η Aegean θα παραμείνει εξαιρετικά επιμελής, φαίνεται επίσης φυσιολογικό στην εξέλιξη της εταιρείας να προχωρήσει διακριτικά σε μία νέα κατεύθυνση όσον αφορά σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, πολιτική μερισμάτων κλπ», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, η ναυτιλιακή είδε τα καθαρά της κέρδη να καταγράφουν σημαντική αύξηση της τάξεως του 30%. Αναλυτικά, η Aegean Marine ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν στα 13,5 εκ. δολάρια, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015 είχαν ανέλθει στο ποσό των 7,1 εκ. δολαρίων.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/o-grimaldi-etimazete-na-pari-ton-elegcho-tis-finnlines-meta-ti-dimosia-protasi-gia-tin-hellenic-seaways/67932



    ΣΧΟΛΙΑ