Θετικός στην επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από τα 1.000 ευρώ, εφόσον μελετηθεί σωστά, τάσσεται με δηλώσεις του στον Real fm o υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

«Εμείς προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα, οι οποίες θα έχουν και ένα στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή φόρου επί συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης και συνέχισε: «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει κάποιος τέτοιος φόρος. Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, αρκεί να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής: Εάν γίνει».

Το σχέδιο επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές

Το συγκεκριμένο πλάνο αφορά σε φόρο ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να σώσει τις κύριες συντάξεις, εφόσον οι δανειστές δε δεχτούν την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 1%.

Αν τελικά γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, ο φόρος αυτός δε θα αφορά στις συναλλαγές για ποσά 50, 100 και 200 ευρώ, αλλά σε συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που κατά πάσα πιθανότητα οι δανειστές θα συναινέσουν στην αρχική κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ποιες κατηγορίες δανείων θα εξαιρεθούν από την πώληση στα fund

Επιπλέον, o Γιώργος Σταθάκης εξήγησε ότι πριν τις 15 Φεβρουαρίου θα περάσει νέος νόμος, ο οποίος θα εξαιρεί την πώληση τριών κατηγοριών δανείων σε ξένους επενδυτές.

«Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια. Η συμφωνία λέει ότι το σύστημα γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες δανείων θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα από τους δανειστές για τη λήψη επιπλέον μέτρων το 2016.

BLOOMBERG
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλες οι ειδήσεις

DESIGN
ARCHITECTURE &

Όλες οι ειδήσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

STORIES
BLOOMBERG

Όλες οι ειδήσεις