• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τι κληρονομεί το νέο αφεντικό της Ferrari

    Louis Carey Camilleri. O CEO της Ferrari


    Ο Λουίς Καμιλέρι, ο οποίος ορίστηκε ως νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Ferrari μετά την απότομη επιδείνωση της υγείας του Μαρτσιόνε, αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση που θα οδηγήσει την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία στην επόμενη φάση ανάπτυξής της, όπως αναφέρουν δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια της εταιρείας. Ο 63χρονος Καμιλέρι έρχεται από τη Philip Morris, της οποίας είναι πρόεδρος. Το κενό που άφησε η πρόωρη αποχώρηση του Σέρτζιο Μαρτσιόνε ίσως να είναι δυσκολότερο να καλυφθεί στη Ferrari από ότι ήταν για την Fiat Chrysler. Σε αντίθεση με την Ιταλό-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, για την οποία τα σχέδια διαδοχής του Μαρτσιόνε (το 2019) είχαν ήδη προχωρήσει πολύ, το ίδιο δεν ισχύει και για τη θυγατρική της Fiat, την Ferrari. Ο 66χρονος Μαρτσιόνε υπoλογιζόταν πως θα παραμείνει τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια στη θρυλική ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, προκειμένου να επιβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της Ferrari να διπλασιάσει τα κέρδη της, καθώς και να επεκτείνει την κορυφαία μάρκα σε πιο καθημερινά, αλλά σπορ αυτοκίνητα, και λιγότερο στα εξωπραγματικά supercar που μας έχει συνηθίσει.

    Ο 63χρονος Καμιλέρι έρχεται από τη Philip Morris, της οποίας ήταν το αφεντικό . Η γνωστή καπνοβιομηχανία είναι κορυφαίος σπόνσορας της ομάδας Formula 1 της Ferrari, και ο Καμιλέρι συμμετείχε ήδη στο ΔΣ της αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Πρόκειται να ηγηθεί μιας μάρκας αυτοκινήτων η οποία βρίσκεται σε ένα στάδιο ανεκπλήρωτης μεταμόρφωσης: Ο Μαρτσιόνε δεν ολοκλήρωσε το σχέδιο του να εισαγάγει νέα προϊόντα που θα εκτοξεύσουν τα κέρδη. Εκπρόσωπος της Ferrari αρνήθηκε να σχολιάσει πάντως στο θέμα της διαδοχής.

    «Το θέμα είναι πως ο Καμιλέρι κληρόνομησε ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο δεν έχει αφομοιωθεί καθόλου από το εσωτερικό της εταιρείας. Θα είναι δύσκολο να πετύχει τους οικονομικούς στόχους που ο Μαρτσιόνε σημειώσε πρόχειρα σε μια… “χαρτοπετσέτα”», εκτιμά ο Max Warburton, αναλυτής της Bernstein. «Ίσως υπάρξει κάποια ύφεση, τουλάχιστον μέχρι ο νέος CEO θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του».

    Η μετοχή της Ferrari βούτηξε κατά 5,7%, το περισσότερο από τον Φεβρουάριο κι έπειτα, με την κεφαλαιοποίηση της μετοχής να ανέρχεται στα €22,5 δισ. Η μετοχή της Fiat υποχώρησε ηπιότερα κατά 2,4%.

    Ο νέος CEO αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτμέρεις για το 5ετές σχέδιο “μεταμόρφωσης” της εταιρείας, σε ερχόμενη συνέλευση τον επόμενο μήνα.

    ferrarirsss11.jpg



    ΣΧΟΛΙΑ