• Big Story

    Ρίχνουν στο κενό με τους φόρους που έβαλαν, την μεσαία και κατώτερη τάξη. Κατάσχουν 88 λογαριασμούς την ώρα. Δεν πληρώνει κανείς

    • NewsRoom


    Κάθε ημέρα η εφορία κατάσχει  700 μισθούς  και συντάξεις δηλαδή 88 λογαριασμούς ανά ώρα . ΥΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ πρίσμα την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τη φορολογική διοίκηση να «απαντά» στην αδυναμία τους δίνοντας τη χαριστική βολή με την κατάσχεση σπιτιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων, καταστημάτων και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πάνω από 180.000 φορολογούμενοι έχουν υποστεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ακινήτων το 2017, ενώ σε καθημερινή βάση διενεργούνται 700 κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Από την αρχή του έτους, οι φορολογούμενοι δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν φόρους ύψους 10,44 δις. ευρώ. Πάντως, η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών είναι πλέον ορατή στους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, δείχνουν μείωση της εισπραξιμότητας σε φόρους που μέχρι τώρα στήριζαν τον προϋπολογισμό (ήταν υψηλότερη από 85%).

    Οι υψηλοί φόροι και οι αυξημένες προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση στα νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όχι μόνο προς την εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις τράπεζες γενικότερα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που δημοσιοποιήθηκαν :

    1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα έχουν φθάσει τα 99,8 δσ. ευρώ Από το ποσό αυτό 89,3 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ το 2017, ενώ 10,44 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.Σε ένα μόνο τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκανκατά 1,2 δισ. ευρώ

    2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4.1,7 τον Οκτώβριο. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.724.708 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

    3. Σε 1,014 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 180.000 κατασχέσεις.

    Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 4 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Βέβαια, μπροστά στον τεράστιο ποσό των 99,8 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές η είσπραξη του ανωτέρου ποσού φαντάζει ως σταγόνα στον ωκεανό.



    ΣΧΟΛΙΑ