• Business

    Αποκλειστικό: Ο επικεφαλής της Gongbao, Wong Ching, ανοίγει στο mononews τα χαρτιά του για την Εθνική Ασφαλιστική

    Ο επικεφαλής της Gongbao, Wong Ching


    Με δέλεαρ το ισχυρό τίμημα των 676 εκατ. ευρώ, προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ο επικεφαλής της Gongbao, Wong Ching. Ο κινεζικός όμιλος υπήρξε ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά και όπως δηλώνει στο MonoNews ο πρόεδρος του ομίλου, τα κεφάλαια των 676 εκατ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα.

    Το τίμημα, που προσφέρει η Gongbao, υπολείπεται κατά 42 εκατ. ευρώ αυτού που είχε προσφέρει η Exin ένα ακριβώς χρόνο πριν, αλλά όπως διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της Gongbao «τα χρήματα είναι στο τραπέζι» και προέρχονται από ίδια κεφάλαια του ομίλου. Το μήνυμα αυτό, μετέφερε ο επικεφαλής του κινεζικού ομίλου στη διοίκηση της ΕΤΕ και στον αναπληρωτή διευθύνοντας σύμβουλο της τράπεζας κ. Παύλο Μυλωνά με τον οποίο συναντήθηκε χθες, διαβεβαιώνοντάς τον όπως σημειώνει ο Wong Ching ότι, ο κινεζικός όμιλος δεν προτίθεται να κάνει χρήση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό η συμμετοχή της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) στο χρηματοδοτικό σχήμα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής επιδιώκεται να προσδώσει αξιοπιστία στο επιχειρηματικό άνοιγμα του κινεζικού ομίλου, χωρίς ωστόσο να εξαρτά την χρηματοοικονομική του στήριξη.

    Το ενδιαφέρον της Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική είναι ισχυρό καθώς πρόκειται για την πρώτη επένδυση που επιχειρεί ο κινεζικός όμιλος εκτός κινεζικών συνόρων και μέσω αυτής επιδιώκει το άνοιγμα στην ευρωπαϊκή αγορά. Παρά το γεγονός ότι ο κινεζικός όμιλος δεν έχει μέχρι σήμερα εμπειρία στη διοίκηση ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως δηλώνει στο MonoNews ο Wong Ching είναι σε θέση να διασφαλίσει το διορισμό μιας ισχυρής διοικητικής ομάδας που θα πλαισιώσει την υφιστάμενη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τη δυνατότητα αυτή πιστοποιεί η συμμετοχή στην επενδυτική επιτροπή του κινεζικού ομίλου ισχυρών προσωπικοτήτων από τον οικονομικό και πολιτικό χώρο, μεταξύ των οποίων ο πρώην γάλλος πρωθυπουργός Ντομινικ Ντε Βιλπέν.

    O επικεφαλής της Gongbao Wong Ching προέρχεται από οικογένεια με ιστορία ενός περίπου αιώνα στα οικονομικά πράγματα της Κίνας, καθώς, όπως εξηγεί, ο προπάππους του είχε δημιουργήσει μια μικρή αυτοκρατορία επιχειρήσεων στην Κίνα. Μεταξύ αυτών την πρώτη ασφαλιστική επιχείρηση στη χώρα, την πρώτη τράπεζα αλλά και το πρώτο πανεπιστήμιο, δραστηριότητες που εθνικοποιήθηκαν και πέρασαν υπό κρατικό έλεγχο κατά τα χρόνια της δημιουργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας και της επικράτησης του Μάο Τσετούνγκ. Ο πατέρας του Wong Ching συνέχισε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό και η οικογένεια διαθέτει ισχυρή πολιτική επιρροή στην Κίνα, αφού ο ίδιος ο πρόεδρος της Gongbao έχει διατελέσει και βουλευτής στο Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ.

    Σήμερα ο όμιλος Gongbao αποτελεί μια holding εταιρεία με συμμετοχές στο χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις κυρίως τράπεζες και η επένδυση στη χώρα μας μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής, συνιστά την πρώτη προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων του στη Δύση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Ασφαλιστική: Από το υψηλό τίμημα στην έλλειψη επενδυτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγωγή στο ΧΑ εξετάζει η ΕΤΕ για την Εθνική Ασφαλιστική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιβεβαίωση mononews για την Εθνική Ασφαλιστική από την Εθνική Τράπεζα: Παραλάβαμε και εξετάζουμε τη δεσμευτική προσφορά της Gongbao



    ΣΧΟΛΙΑ