• Think Tanks

    Σαουδική Αραβία: Μία υπόθεση που ενδέχεται να πυροδοτήσει πωλήσεις σε μετοχές, ομόλογα, χρυσό

    • NewsRoom


    Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, είχαμε εκτεταμένες πωλήσεις σε αγορές – “κλειδιά”. Πρώτα ήταν οι ιαπωνικές μετοχές που μετά από τα νέα υψηλά 25 ετών που άγγιξαν πρόσφατα, έχουν βρεθεί 1.100 μονάδες χαμηλότερα. Στη συνέχεια, είχαμε ισχυρές πωλήσεις στα junk bonds και στα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα. Και μετά, την Παρασκευή, σε διάστημα ενός περίπου 10λέπτου πωλήθηκαν 4 εκατ. ουγγιές χρυσού.

    Οι αγορές είναι πιο υποτονικές πλέον, αλλά οι διακυμάνσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι πολιτικές αναταραχές από το “πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων στη Σαουδική Αραβία, είναι ένας κίνδυνος που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη προσοχή. Συχνά μιλάω για τους βασικούς λόγους που πιστεύω ότι οι μετοχές μπορούν να πάνε ακόμη πιο ψηλά. Αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι αγορές δεν κινούνται πάντα σε “ευθεία”. Υπάρχουν διορθώσεις στην πορεία, κάτι που εδώ και λίγο καιρό δεν έχουμε.

    Σημειωτέον πως από το 1946, ο S&P 500 είχε μια πτώση 10% σχεδόν μία φορά τον χρόνο (σύμφωνα με ανάλυση της American Funds).

    Η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί φέτος είναι 3,4%.

    Το σενάριο που βλέπω να έρχεται είναι οι αναγκαστικές πωλήσεις λόγω των εξελίξεων στη Σαουδική Αραβία, διόρθωση που μοιάζει πολύ με εκείνη του 2014.

    forbesffff.JPG

    Στο γράφημα αποτυπώνεται η έντονη ανησυχία της αγοράς, όταν αυξάνονταν οι φόβοι λόγω του Ebola. Φαίνεται πόσο γρήγορα επιταχύνθηκε η πτώση, που άγγιξε το 10% και αμέσως αντιστράφηκε. Το κλίμα ανησυχίας και οι αναγκαστικές πωλήσεις συνιστούν τέλειες ευκαιρίες για να αγοράσει κανείς. Η συγκεκριμένη πτώση αντιστράφηκε πλήρως σε 30 συνεδριάσεις.

    Συνεχώς ακούμε προβλέψεις για επικείμενες διορθώσεις, παραπέμποντας σε όλους τους προφανείς λόγους που θα μπορούσαν να τις προκαλέσουν, αλλά συχνά οι διορθώσεις προκαλούνται από γεγονότα με μικρότερο αντίκτυπο στην ψυχολογία της αγοράς. Η ιστορία της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά για κάτι τέτοιο. Και άλλωστε, μιλάμε για μια αγορά που αυτήν τη στιγμή υποτιμά τη μεταβλητότητα – με τον “δείκτη φόβου” VIX να απέχει μόλις λίγες μονάδες από τα ιστορικά χαμηλά. Οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις μπορούν να “καλλιεργήσουν” τον φόβο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρεις Κινέζοι για πρώτη φορά διεκδικούν μία θέση στο top 20 των Δισεκατομμυριούχων του Forbes

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Άνθρωποι εναντίον μηχανών στον εργασιακό τομέα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθερά πάνω από τα 7.000 δολάρια η τιμή του Bitcoin, χωρίς την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ