• Σχόλιο Αγοράς

    Προς ένα πιο πιστευτό αφήγημα ανάκαμψης το Χ.Α.

    • NewsRoom
    Ποιότητα


    Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και τις ειδήσεις να μην προσφέρουν ιδιαίτερα εναύσματα για ζωηρές κινήσεις ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η δράση, όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Beta Sec., περιορίστηκε σε στενό κύκλο μετοχών που είτε εμπλέκονται σε κλάδους που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις είτε είχαν επιδόσεις κερδοφορίας εννεαμήνου που δικαιολογούν μια δεύτερη ανάγνωση από την αγορά.

    Η ραγδαία μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων είχε αντίκρισμα στις πρόσφατες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων μειώνοντας αισθητά το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (1,75% 3μηνα, 1,95% 6μηνα) για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Ακολούθως οι τραπεζικές μετοχές βρήκαν κάποιο πάτημα, περιορίζοντας τα απόνερα μιας μάλλον αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών που ήρθε μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

    Το κλείσιμο του έτους βρίσκει σε καλύτερο σημείο τους βασικού δείκτες της οικονομίας. Το ΑΕΠ κατέγραψε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο άνοδο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά επτά ετών, η ανεργία υποχωρεί με αργό αλλά σταθερό ρυθμό και η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων.

    Τα νούμερα αυτά έχουν σε κάποιο βαθμό αντανάκλαση στο Χρηματιστήριο και δίνουν άλλοθι για την διατήρηση των τιμών αφού η προοπτική και της επόμενης χρονιάς με βάση τις έως τώρα επίσημες εκτιμήσεις δείχνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Η ατζέντα της επόμενης χρονιάς έχει πολλά θέματα σε εκκρεμότητα (λύση για το χρέος, τεστ αντοχής τραπεζών, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, αποκρατικοποιήσεις) ωστόσο φαίνεται ότι οι χρόνοι εκπόνησης βασικών ενεργειών υλοποίησης των προαπαιτουμένων έχουν συμπιεστεί βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα επενδυτικής ορατότητας. Όπως υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή, μπορεί η Αγορά να έχασε φέτος το ράλι των ξένων αγορών, χτίζει ωστόσο ένα πιο πιστευτό αφήγημα ανάκαμψης για τη συνέχεια που θα έχει περισσότερους συμμετέχοντες και μεγαλύτερη διάχυση στην Αγορά.

    Τεχνικά, η κόπωση λύγισε την τάση αφού ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι εκεί που του επέτρεψε η μειούμενη συναλλακτική δραστηριότητα. Η διόρθωση που ακολούθησε εκτονώθηκε στις 723 μονάδες χωρίς να απειλήσει να χαλάσει την βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα.

    Επί του παρόντος, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να διαμορφώνει το επόμενο σκαλοπάτι, την συσσώρευση τιμών που θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια ακόμη αναμέτρηση με τις 770 μονάδες. Τα δεδομένα δεν συνηγορούν άμεσα σε μια τέτοια εξέλιξη καθώς ακόμα δεν φαίνεται να έχουν ωριμάσει τεχνικά οι συνθήκες για να επιχειρηθεί μια πειστική διάσπαση που θα άλλαζε τα επίπεδα τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έντονα θετικές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη δεν έχουν συνέχεια ή εξομαλύνονται στην διάρκεια της συνεδρίασης γεγονός που υποδηλώνει κάποιο περιστασιακό ενδιαφέρον.

    Στις 13 συνεδριάσεις που απομένουν για το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς οι εμπλεκόμενοι θα περιοριστούν περισσότερο σε παθητικό ρόλο καθώς το ενδιαφέρον μετά και την αναδιάρθρωση του FTSE-25 θα γίνει ακόμα πιο επιλεκτικό ενώ ο βασικός προσανατολισμός στο ταμπλό στους «νικητές» της χρονιάς θα έχει περισσότερο χαρακτήρα «window dressing».

    Η ερχόμενη εβδομάδα

    Χωρίς τα προμερίσματα των Motor Oil (€0,3), μέρισμα προηγούμενων χρήσεων του ΟΠΑΠ (€0,7) και το μέρισμα της ΕΛΤΡΑΚ (€0,6890) θα διαπραγματεύονται οι μετοχές τους από την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, ενώ η αποκοπή του δικαιώματος για την επιστροφή κεφαλαίου της ΕΛΒΕ (€0,25) θα γίνει την Πέμπτη 15/12. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τελευταία δημοπρασία τρίμηνων εντόκων της χρονιάς αρχικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Την Πέμπτη θα γίνει το τελευταίο για φέτος συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Την Παρασκευή η ημέρα προσφέρεται για λίγο περισσότερη δράση καθώς εκτός από την λήξη της σειράς παραγώγων του Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE με κυριότερες αλλαγές στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση τις διαγραφές των μετοχών της Τράπεζα Αττικής, Ελλάκτωρ και Φουρλή οι οποίες θα αντικατασταθούν από τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Ε.Υ.Δ.Α.Π.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Goldman Sachs: Οι εννέα ελληνικές επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν



    ΣΧΟΛΙΑ