Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Αρχές Ασφαλείας του ελληνικού κράτους, σημειοδοτούν με την εντυπωσιακή συμμετοχή τους, την σημασία της διεθνούς Εκθέσεως DEFEA 2025, που με την τρίτη διοργάνωσή της, από 6 έως 8 Μαΐου έχει πλέον καθιερωθεί στο παγκόσμιο στερέωμα της αμυντικής τεχνολογίας και των τεχνολογιών ασφαλείας. Πρωταγωνιστές σε αυτήν την αμυντική  έκθεση ο «Θόλος» (που παρουσιάζεται πλέον επίσημα) η «Ασπίδα του Αχιλλέα» με την πολυστρωματική άμυνα πέντε επιπέδων, τα υπερσύγχρονα drones, αλλά και ελικόπτερα και άρματα μάχης, κατευθυνόμενα βλήματα, στρατηγικός εξοπλισμός και πολλά άλλα όπλα ενός σύγχρονου στρατού.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει θέσει υπό την αιγίδα του τη DEFEA, με την ενεργό συμμετοχή του στην οργάνωση, αξιοποιεί στο έπακρο εθνικά ωφελήματα, προσκαλώντας τις αντίστοιχες πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες φιλικών και συμμαχικών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, θα οργανωθούν συνεδριακές και ενημερωτικές εκδηλώσεις αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική παράμετρο της DEFEA. Την ίδια στιγμή το ΕΛΚΑΚ και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, με την συμμετοχή τους, θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες διεθνών συνεργασιών με τις χώρες και τις βιομηχανίες που μετέχουν.

1

Η DEFEA 2025 υποδέχεται 436 εκθέτες από 37 χώρες, 18 εθνικά περίπτερα και 98 επίσημες αποστολές από 45 χώρες, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως στρατηγικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.

 

 

Οι ηγέτιδες εταιρείες θα παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες καινοτομίες και τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, αλλά και στον κυβερνοχώρο και τα διαστημικά συστήματα. Στη DEFEA 2025 θα «παρελάσουν» όλα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και τεχνολογίες αιχμής που αποτελούν το μέλλον στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Ελικόπτερα, Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλοί εκτοξευτές, συστήματα πυροβολικού, επικοινωνιακός εξοπλισμός, φορητός οπλισμός, πυρομαχικά διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, κατευθυνόμενα βλήματα, στρατηγικά όπλα κα.

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα», η πολυστρωματική άμυνα πέντε επιπέδων θα αποτελεί σημείο αναφοράς, όπως και πυραυλικά συστήματα καθώς και όλη η γκάμα βλημάτων ακριβείας που «πρωταγωνιστούν» στο πεδίο μάχης. Μη επανδρωμένες πλατφόρμες (UAV, USV, UUV) και συστήματα αντιμετώπισης αυτόνομων απειλών και σμηνών μη επανδρωμένων συστημάτων.

Ο «Θόλος» και το πολυσυζητημένο ελληνικό αντι-drone σύστημα, θα παρουσιαστούν επίσημα, ενώ αναμένεται να εκτεθούν και κορυφαία συστήματα αεράμυνας από το Ισραήλ.

Επιπλέον, θα δούμε πλούσιο εξοπλισμό και πολλαπλά συστήματα αιχμής σε όλους τους τομείς, δίνοντας έμφαση σε διαλειτουργικότητα, ευκινησία και τεχνητή νοημοσύνη. Σημαντική είναι η συμμετοχή από την ελληνική πλευρά: το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ΓΔΑΕΕ, το ΓΕΕΘΑ, καθώς και η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στην DEFEA 2025 θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας αλλά και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρουν λύσεις σε όλους τους τομείς του σύγχρονου πεδίου επιχειρήσεων, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την ευελιξία.

Σημαντική είναι η παρουσίαση στην DEFEA 2025 του πλήρους συστήματος LORA (Long-Range Artillery) από την Israel Aerospace Industries (IAI). Η ισραηλινή εταιρεία επέλεξε σκόπιμα την Αθήνα λόγω και των στρατηγικών σχέσεων με την Ελλάδα

Οι Ελληνες «παίκτες»

Βεβαίως, δυνατή θα είναι η ελληνική παρουσία στην έκθεση με όλους τους «παίκτες» της αμυντικής βιομηχανίας οι οποίοι συναντήθηκαν πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

Για παράδειγμα η METLEN, η κορυφαία ελληνική εταιρεία στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών, συμμετέχει με δυναμική παρουσία στη διεθνή έκθεση αμυντικής βιομηχανίας DEFEA 2025, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Για πρώτη φορά, η εταιρεία παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τις προηγμένες δυνατότητές της στις εξειδικευμένες μεταλλικές κατασκευές για αμυντικές εφαρμογές, αναδεικνύοντας τη συνεργασία της με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες του κλάδου.

Βεβαίως η EFA Group του Κρ. Χατζημηνά, η ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ, HELLENIC AEROSPACE INDUSTRY SA, Hellas Sat, HELLENIC DEFENSE SYSTEMS SA (EBO – PYRKAL), HELLENIC TECHNOLOGY OF ROBOTICS (HTR SA), INTRACOM DEFENSE S.A., MEVACO, NAVAL GROUP, ORPHEE BEINOGLOU INTERNATIONAL FORWARDERS, QUALCO GROUP, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, SPACE, TALOS DEFENSE SYSTEMS LTD, THEON SENSORS S.A. κ.ά.

 

Η DEFEA – Defence Exhibition Athens 2025 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς πλατφόρμες για B2B, B2G και G2G επαφές προάγοντας στρατηγικές συνεργασίες, ενώ προσφέρει έδαφος ουσιαστικού διαλόγου για τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟκαι εκπρόσωποι οργανισμών όπως: DG DEFIS, EDA, EDF, EDIDP, OCCAR, NSPA, DIANA και το ΕΛΚΑΚ, συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση.

Μεταξύ των 98 επιβεβαιωμένων αντιπροσωπειών που θα παραστούν στη DEFEA 2025, ξεχωρίζουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πολλών χωρών. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν Υπουργοί και Υφυπουργοί Άμυνας από την Αρμενία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο, καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων της Γαλλίας, της Εσθονίας, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων 14 χωρών.

Επιπλέον, θα παραστούν επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, την Αυστραλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Ισραήλ, την Ιορδανία κα. Ιδιαίτερη παρουσία θα έχουν και οι σύνδεσμοι αμυντικής βιομηχανίας από 16 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Πορτογαλία και η Ινδία.

 

Διαβάστε επίσης:

Μυτιληναίος (Metlen): Τι συζήτησε με 40 funds στο Λονδίνο – Γιατί κέρδισε τις εντυπώσεις
Ποιοι μπορούν να αποχωρήσουν με πρόωρη σύνταξη το 2025 – Ποιο είναι το πέναλτι σε κάθε περίπτωση