• ΑΓΟΡΕΣ

    Sell-off στην Ασία. Σε χαμηλό 4 ετών η Κίνα


    Ισχυρές ρευστοποιήσεις δέχονται οι αγορές στην Ασία, ακολουθώντας το χθεσινό ισχυρό κύμα πωλήσεων που έπληξε τις αγορές στην Αμερική και την Ευρώπη. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831,83 μονάδες κλείνοντας με απώλειες  3,15%, ενώ και ο S&P υποχώρησε κατά 94,66 μονάδες με κάμψη 3,28%.

    Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Dax στη Φρανκφούρτη έκλεισε με απώλειες 2,21%, ο  FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,27% και ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 2,11%.

    Αφορμή στάθηκε, για άλλη μία φορά, η ανοδική πορεία στα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει στο 3,23%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,39%.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο πλήττει το χρηματιστήριο στη Wall Street αποτελεί στην πραγματικότητα μια «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό, ενώ  παράλληλα έκρινε ότι η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, ή Fed) να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της δείχνει πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί».

    Το δυσμενές επενδυτικό κλίμα οδήγησε σε ισχυρές ρευστοποιήσεις και στις αγορές της Ασίας σήμερα το πρωί. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες κοντά στο 4% και στις 22,587.50 μονάδες.

    Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai υποχωρεί άνω του 5,5% ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφερε ότι ανησυχεί πολύ για τις εμπορικές εντάσεις και προειδοποίησε για μία «σαφή» επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, αν κλιμακωθεί περαιτέρω ο εμπορικός πόλεμος.

    Η ισχυρή άνοδος του δολαρίου, μετακινεί κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο κινεζικό γιουαν.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει επιτρέψει την σταδιακή υποτίμηση του γιουαν, κάτω του ψυχολογικού ορίου των 6,9 δολαρίων, με το κινεζικό νόμισμα να διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 6,9388 δολάρια.

    Η κίνηση του γιουαν, έχει αναγκάσει και άλλα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να υποτιμηθούν ώστε να μπορέσουν να μείνουν ανταγωνιστικά έναντι της Κίνας.

    Στην Ινδονησία, ο δείκτης IDX καταγράφει απώλειες 1,88%, ο Sensex στην Ινδία υποχωρεί 2%, ο STI στη Σιγκαπούρη χάνει 2,8%, ενώ με βαριές απώλειες 4,44%  έκλεισε ο Kospi στη N. Κορέα.

    Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX έκλεισε 2,74% χαμηλότερα στις 5,883.80 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ