• ΑΓΟΡΕΣ

    «Άδειασμα» μετά τις δημοπρασίες στο Χρηματιστήριο. Στο -10% οι εβδομαδιαίες τραπεζικές απώλειες

    Goldman Sachs

    Ντέμιαν Λιούις (Damian Watcyn Lewis). Υποδύεται τον κερδοσκόπο Fund manager Β. Axelrod στην τηλεοπτική σειρά Billions. (COSMOTE TV)


    Και τη εβδομάδα ήταν αυτή για το Χρηματιστήριο της Αθήνας ! Και ενώ κάποιος θα πίστευε ότι τα χειρότερα πέρασαν, με το τραπεζικό sell-off της 3ης Οκτωβρίου, η εγχώρια αγορά, ήδη πληγωμένη, ήρθε αντιμέτωπη με ένα ισχυρό μίνι κραχ στις παγκόσμιες αγορές, μη μπορώντας να πάρει ανάσα.

    Για τους εμπλεκόμενους, το χρηματιστηριακό «ξεκαθάρισμα» το ειδικότερα στις αμερικανικές αγορές, ήταν αναμενόμενο και για άλλους ακόμα και απαραίτητο ως ένα είδους κάθαρσης, καθώς οι δείκτες στις ΗΠΑ ερχόντουσαν από αλλεπάλληλα ρεκόρ. Και στην τελική, αν δεν ρευστοποιήσεις τη θέση σου, τι νόημα έχει το ρεκόρ που κάνει η μετοχή σου…

    Δυστυχώς η εγχώρια αγορά μη έχοντας ακολουθήσει ούτε τη ποσοτική χαλάρωση αλλά ούτε το ράλι στις μετοχές, ήρθε αντιμέτωπη με μία εξαΰλωση των αξιών των μετοχών και δε του τραπεζικού κλάδου. Ο Γενικός Δείκτης τιμών σημείωσε απώλειες 4,65% σε επίπεδο εβδομάδας.

    Ο δείκτης τραπεζών κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 10 % , με τις μεγαλύτερες απώλειες να δέχεται η μετοχή της Τρ. Πειραιώς (-15,26%) και της Eurοbank (-14,93%), ενώ σε καλύτερη μοίρα βρέθηκε η Alpha Bank (-6,27%).

    Ωστόσο οι μετοχές των Jumbo και Grivalia, κράτησαν τα προσχήματα, καταγράφοντας ακόμα και κέρδη, 5,34% και 1,04% αντίστοιχα.

    Στη σημερινή συνεδρίαση, οι όγκοι συναλλαγών ήταν τόσο ανεπαίσθητοι, που οποιαδήποτε μεγάλη εντολή κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, θα μπορούσε να ορίσει και το σκορ! Και έτσι και έγινε, ο γενικός δείκτης τιμών από +1,3% λίγο πριν τις 17.00 κατέληξε στο +0,23% και στις 628,33 μονάδες, ήτοι το χαμηλό ημέρας.

    Το θετικό πρόσημο διαφυλάχτηκε χάρη στη συμμετοχή του OTE (+1,52%), Μotor Oil (+1,12%), Coca Cola (+1,06%) και Βιοχάλκο (+3,17%). Στον αντίποδα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές για τους, Αεροπορία Αιγαίου (-3,18%), Φουρλής (-2,23%) και ΔΕΗ (-1,49%).

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέγγισε η μετοχή της MIΓ(+3,9%), Ικτίνος (+1,96%) και Intracom (+1%).

    H συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 34,54 εκατ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερη των προηγούμενων ημερών, εκ των οποίων τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.



    ΣΧΟΛΙΑ