• What's happening

    Τηλεοπτικές άδειες-Η ώρα του ΣτΕ: Πεντάωρη αντιπαράθεση στην πρώτη διάσκεψη των δικαστών

    • NewsRoom


    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης η πρώτη διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, μετά από πεντάωρη συζήτηση που διεξήχθη, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, σε υψηλούς τόνους.

    Το κλίμα βέβαια δεν θύμισε σε τίποτα εκείνο της αρχικής διάσκεψης την περασμένη εβδομάδα που οδήγησε άλλωστε και στη διακοπή της.

    Οι δικαστές εξέτασαν το τυπικό σκέλος των προσφυγών που έχει ασκηθεί από τα κανάλια κατά του νόμου Παππά. Το κατά πόσο οι προσφυγές των καναλιών είναι απολύτως σύννομες και έχουν ασκηθεί παραδεκτά, είναι πολύ σημαντικό, καθώς ενδεχόμενη απόρριψη θα σημαίνει ότι η διάσκεψη δεν θα μπει στην ουσία των θεμάτων. Με απλά λόγια, δεν θα συζητήσει για το αν ο νόμος Παππα είναι τελικά συνταγματικός ή όχι.

    Στη διάσκεψη της Τετάρτης αλλά και της Παρασκευής που ακολουθεί (έχει προσδιοριστεί για τις 9.30 το πρωί) με εισηγητή  τον σύμβουλο Επικρατείας, Γιώργο Παπαγεωργίου, συμμετέχουν 30 μέλη ενώ εκτός του πρόεδρου, Νικολάου Σακελλαρίου, συμμετέχουν ακόμη 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Αγνωστο παραμένει  αν και η δεύτερη διάσκεψη της Παρασκευής θα οδηγήσει σε απόφαση.

    Όπως έγραφε νωρίτερα το mononews.gr τα μέτωπα που έχουν ανοίξει στο χώρο της Δικαιοσύνης έχουν πολλαπλασιαστεί ραγδαία μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, έχοντας πλέον καταστεί μείζονα πολιτικά. Παραγκώνισαν άλλωστε παραδοσιακά «υπ΄ αριθμόν ένα» ζητήματα στην ατζέντα του διαξιφισμού που είχαν από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στα μέτωπα, συγκαταλέγεται η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών κατά τρία χρόνια, και ενώ το Σύνταγμα επιτάσσει την αποχώρησή τους στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Όπως κοινοποίησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δικαστικούς, η προοπτική συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων και έτυχε θερμής υποδοχής, με βασικό επιχείρημα ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τους δικαστές. Η ίδια φέρεται να υπογράμμισε, και στον Αλέξη Τσίπρα, ότι τα όποια όρια ηλικίας έχουν θεσπιστεί για να προστατεύουν τους δικαστές, και όχι για να αναχαιτίζουν τυχόν επιθυμία τους για παραμονή στο σώμα.

    Εν τω μεταξύ, υπάρχει και νέο πακέτο προσφυγών που έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση για τις 13 Ιανουαρίου, οπότε – και πάλι- η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κληθεί να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου πάνω στον οποίο βασίστηκαν οι διαδικασίες διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης-Καραμανλής: Το δείπνο μετά συζύγων και η συμμαχία-καταλύτης για την επόμενη μέρα στη ΝΔ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τηλεοπτικές άδειες: Ο διαγωνισμός έπρεπε να γίνει λέει το 58%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ