• Top Stories

    Το ΣτΕ ακυρώνει κι άλλο νόμο: Αντισυνταγματικός ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολείων

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Στον «αέρα» τινάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νέο τρόπο επιλογής των διευθυντών στα σχολεία καθώς έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του 2015. Η νέα απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έρχεται μία μέρα μετά την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που έπαυσαν από τα καθήκοντά τους 10 διοικητές δημοσίων νοσοκομείων (θα ακολουθήσουν αποφάσεις και για άλλους απολυμένους).

    Σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 711/2016 απόφασή της έκρινε ότι προσκρούει στο Σύνταγμα ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων βάσει του νόμου 4327/2015, με υπουργό Παιδείας τον Αριστείδη Μπαλτά και αναπληρωτή του τον Τάσο Κουράκη. Νομικοί εκτιμούν πως μετά από αυτή την απόφαση, θα οδηγηθούν σε απομάκρυνση οι διευθυντές που επελέγησαν την τελευταία διετία βάσει αυτού του νόμου.

    Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντές σχολείων και ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι των δύο υπουργών Παιδείας, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του νόμου, ο οποίος ρύθμιζε τις νέες προϋποθέσεις επιλογής και τοποθέτησης των διευθυντών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ «ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας» και αυτό γιατί ανατίθεται «η αρμοδιότητα επιλογής στο Σύλλογο Διδασκόντων στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωματικοί εκπαιδευτικού και με την διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας».

    Κατά τους ανώτατους δικαστές, η διοίκηση των σχολικών μονάδων πρέπει «να αναδεικνύεται από κατάλληλο όργανο που συγκροτείται και λειτουργεί με εχέγγυα αξιοκρατίας, αμεροληψίες και αντικειμενικότητας (όπως είναι τα καθιερωμένα υπηρεσιακά συμβούλια διοίκησης) και με διαφανή και αντικειμενική διαδικασία, κατάλληλη για τη διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων και στο πλαίσιο της ιεραρχικής δομής της υπηρεσίας» ενώ με την προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής, μέσω του Συλλόγου Διδασκόντων, οι υποψήφιοι «δεν αξιολογούνται με αιτιολογία» και η έλλειψη της αιτιολογίας καθιστά την όλη διαδικασία «αντίθετη στις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας». Παράλληλα δεν καθίσταται γνωστή στους υποψηφίους διευθυντές και ελέγξιμη από τους δικαστές, εν όψει των άρθρων 20 και 95 του Συντάγματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο «χαστούκι» στους υπουργούς Υγείας από ΣτΕ: Ακυρώθηκαν οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πετρόπουλος ξαναχτυπά, σε ρόλο… Πολάκη: Μετά το «κόπι πάστε» ήρθαν τα… «φακ νιους»!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλ. Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε τελική συμφωνία, «επικοινωνιακές στρακαστρούκες» οι φήμες για Τσακαλώτο



    ΣΧΟΛΙΑ