• What's happening

    Πρωτοφανείς εξελίξεις στις τράπεζες: Πόλεμος Φραγκιαδάκη – ΤΧΣ για τον Πρόεδρο της Εθνικής (upd)

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.CEO Εθνικής Τράπεζας


    Το βέτο που άσκησε αργά το βράδυ το ΤΧΣ σε ότι αφορά το νέο πρόεδρο της Εθνικής, μπλόκαρε την ανάδειξη στην προεδρεία της τράπεζας του κ. Τάκη Θωμόπουλου. Στο διάστημα αυτό αναλαμβάνει κάποιο μέλος του ΔΣ  ως προσωρινός πρόεδρος. Το ΤΧΣ όπως είχε δικαίωμα εκ του νόμου ζήτησε 3μερη αναβολή στη συγκρότηση του νέου ΔΣ της ΕΤΕ. Και την έλαβε. Ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι το Ταμείο  απείλησε με σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης. Στη θέση αυτή το ΤΧΣ θα εμμείνει μέχρι τέλους, καθώς βούληση του είναι να αναλάβει  πρόεδρος στην ΕΤΕ ο κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος

    Τώρα οι εξελίξεις  –που αναμένονται καταιγιστικές- είναι στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας. Και κυρίως του διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

    Οι πληροφορίες –από κυβερνητικές πηγές της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης αναφέρουν ότι  ενώ έδωσε σαφή διαβεβαίωση ότι θα εκλεγεί ως μέλος του ΔΣ ο κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος – προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της ΕΤΕ-, στη συνέχεια υπαναχώρησε.

    Όπως ο ισχυρός άνδρας της ΕΤΕ δήλωσε στο mononews.gr  “εγώ  δεν έχω  πει κάτι ανακριβές σε κανέναν. Σεβόμαστε τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας   όμως πρέπει να σεβαστούμε και τον ρόλο του ΔΣ της Εθνικής”

    Το  ΔΣ της ΕΤΕ για την εκλογή των νέων μελών του ΔΣ, αν και είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης, ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, και στη συνέχεια ακολούθησε το θρίλερ, με την εκλογή Τάκη Θωμόπουλου, ο οποίος έλαβε  8 ψήφους έναντι 2 που έλαβε  ο κ. Τσιτσιράγκος που ήταν η επιλογή του ΤΧΣ.

    Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, που κρατάει το τιμόνι της ΕΤΕ από τις αρχές του 2015 «τρέχει» με απόλυτη επιτυχία το πλάνο αναδιάρθρωσης της Εθνικής, με στόχο η τράπεζα να επιστρέψει στην κερδοφορία, αλλά και να παίξει το ρόλο της στηρίζοντας την πραγματική οικονομία.

    Νωρίτερα το mononews.gr έγραφε: 

    Η επιλογή του κ. Τάκη Θωμόπουλου, ως νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, με 8 ψήφους, έναντι μόλις 2 ψήφων που έλαβε ο έτερος υποψήφιος κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος, που ήταν και επιλογή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εξέπληξε όχι μόνο το ΤΧΣ, αλλά και την Αντιπροεδρία όπως και τον SSM, που παρακολουθεί «άφωνος» τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο mononews.gr χαρακτήριζαν ως «θεσμικό ατόπημα» να αγνοηθεί η βούληση του μεγαλομετόχου, καθώς το Ταμείο κατέχει το 40,4% της ΕΤΕ.

    Μάλιστα η Αντιπροεδρία -διά του ΤΧΣ- είχε λάβει σαφή διαβεβαίωση από τη διοίκηση της Εθνικής (προφανώς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη) ότι θα γινόταν σεβαστή και αποδεκτή η πρόταση του Ταμείου.

    Τώρα όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει το ΤΧΣ.

    Το βέβαιο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, όπου και θα αποφασίσει τι θα πράξει. Το Γενικό Συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές που έχει και τους τρόπους που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση, καθώς στην ουσία ακυρώνεται, αφού δεν γίνεται σεβαστή η πρόταση του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν το κύρος του κ. Θωμόπουλου, αλλά τη διαδικασία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να πάει σε έκτακτη γενική συνέλευση στην ΕΤΕ, καθώς κατέχει το 40,4% της τράπεζας και να στηρίξει την επιλογή του. Ωστόσο πριν από την όποια απόφαση του θα σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά ώστε να μην προκληθούν τριγμοί στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, καθώς είναι «ανοικτό» το μέτωπο της Πειραιώς.

    Επίσης αναφέρουμε ότι από το ΔΣ της ΕΤΕ παραιτήθηκαν εκτός από την κα Λούκα Κατσέλη και δύο μη εκτελεστικά μέλη οι κ.κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita και Δημήτρης Αφεντούλης, μέλος του Ιδρύματος Λάτση.

    Τα νέα μέλη στο ΔΣ είναι ο κ. Σπύρος Λορετζιάδης, και ένας Βέλγος που θα αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της ΕΤΕ.

    Το νέο ΔΣ θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 7.30 το απόγευμα σήμερα και θα ανακηρύξει και επίσημα πρόεδρο τον κ. Θωμόπουλο.

    Πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι η χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση αναλώθηκε στο κατά πόσο οι τρεις που αποχώρησαν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν για το πρόσωπο του προέδρου. Υπέρ του δικαιώματος να ψηφίσουν τάχθηκε η κα Κατσέλη, η οποία και στήριξε την υποψηφιότητα του κου Τσιτσιράγκου, ωστόσο η πλειοψηφία είχε αντίθετη γνώμη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Τάκης Θωμόπουλος νέος πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα – Το who is who

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ο Τάκης Θωμόπουλος πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μάχη στην Εθνική Τράπεζα. Ποιος απειλεί τον Π. Θωμόπουλο



    ΣΧΟΛΙΑ