• What's happening

    Αυτή είναι η χειρότερη είδηση. Ο Τραμπ μισεί την Apple. Στα ύψη οι τιμές του iphone;


    Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές απειλεί να έχει μια απρόσμενη επίπτωση στην τσέπη σας, εάν είστε ένας από τους θαυμαστές του iPhone της Apple.

    Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου προκαλεί ήδη μεγάλη ανησυχία στις εταιρείες της Silicon Valley και κυρίως στην εταιρεία του Τιμ Κουκ, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ «τίμησε» πολλές φορές κατά την προεκλογική περίοδο, απειλώντας την καθαρά με μια σειρά από μέτρα.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, εταιρείας του κόσμου υπήρξε ενεργός υποστηρικτής και βασικός χρηματοδότης της Χίλαρι Κλίντον.

    Tim Cook Clinton
    O Tim Cook και η Χίλαρι Κλίντον

    Από το πρωί όλοι οι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί στον κόσμο συζητούν με προβληματισμό τη νέα κατάσταση που ξημερώνει στην Αμερική. Και σίγουρα το ίδιο θα κάνει άμεσα και η Apple, η οποία  «βράζει» καθώς αναμένει πως θα επηρεαστεί πάνω σε 3 πολύ σημαντικούς τομείς.

    Φορολογία

    Το πιο ζωτικής σημασία θέμα για τα οικονομικά της Apple είναι σίγουρα οι φόροι.

    Επί χρόνια, η φορολογική πολιτική της Ουάσινγκτον ευνοούσαν την εταιρεία, η οποία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει απόθεμα 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μετρητά και εξαγοράσιμους τίτλους, σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό.

    Η επαναφορά τους στην Αμερική, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, θα πρέπει να συνοδευτεί με την πληρωμή φόρων της τάξης του 35%. Προφανώς, και κάτι τέτοιο δεν συμφέρει.

    Μόνο που ο Τραμπ έχει ήδη υποσχεθεί να προχωρήσει σε επαναπατρισμό των αποθεμάτων Αμερικανικών εταιρειών στο εξωτερικό. Για να “χρυσώσει το χάπι”,  έχει υποσχεθεί να ρίξει τον φόρο από το 35% στο 10%.

    Παραγωγή στην Αμερική

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ καλούσε την Apple να επαναφέρει την παραγωγή των iPhone στις ΗΠΑ. Τα δημοφιλή smartphone της εταιρείας συναρμολογούνται σήμερα στην Κίνα, με τη βοήθεια αρκετών Ασιατικών εταιρειών που συνεργάζονται μαζί της για την κατασκευή των διαφόρων εξαρτημάτων τους.

    «Θα αναγκάσω την Apple», είχε επανειλημμένα απειλήσει ο Τραμπ, «να ξεκινήσει να κατασκευάζει τους υπολογιστές και τα iPhone της στην πατρίδα μας και όχι στην Κίνα. Πώς μας βοηθά εμάς όταν κατασκευάζονται στην Κίνα;»

    Όταν ο Ομπάμα είχε ζητήσει από τον Τιμ Κουκ ένα παρόμοιο αίτημα, η απάντηση της Apple περιελάμβανε μια σειρά από λόγους που εμπόδιζαν κάτι τέτοιο να συμβεί: Μεταφορικά προβλήματα, καθώς οι περισσότεροι συνεργάτες είναι Ασιάτες, έλλειψη κατάλληλων ειδικοτήτων στις ΗΠΑ και κυρίως χαμηλότερο κόστος κατασκευής.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η μεταφορά της παραγωγής στης Αμερική, θα προσέθετε 50 δολάρια επιπλέον στο κόστος κατασκευής ενός iPhone, αυξάνοντας αναγκαστικά και την τελική τιμή κάτι που θα το έκανε λιγότερο ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά.

    Αλλά ο Τραμπ έχει τη λύση να αναγκάσει την Apple να συμμορφωθεί, απειλώντας μεταξύ άλλων πως θα βάλει φόρο 45% στις εισαγωγές από την Κίνα στη χώρα.

    Κρυπτογράφηση

    Η πιο μεγάλη πρόκληση ενάντια στην Apple, ήταν το κάλεσμα του Τραμπ προς τους υποστηρικτές του να μπλοκάρουν τα προϊόντα της εταιρείας, έπειτα από την άρνηση της να προσφέρει βοήθεια στο FBI, όταν η υπηρεσία ζήτησε από την εταιρεία να σπάσει τον κώδικα ενός iPhone που χρησιμοποιούσε ένας από τους δράστες της επίθεσης στο San Bernardin.

    Η συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να πέρασε, αλλά οι προθέσεις του Τραμπ πάνω σε θέματα ασφάλειας και κρυπτογράφησης προβληματίζει έντονα την Apple, ειδικά την επόμενη φορά που το FBI ή κάποια άλλη υπηρεσία θα ζητήσει μια παρόμοια αίτηση.

    Ο Τιμ Κουκ ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς θεωρεί πως η σημερινή διοίκηση του FBI βοήθησε τον Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του, ανοίγοντας ξανά, 11 ημέρες πριν από τις εκλογές, την υπόθεση με τα emails της Χίλαρι Κλίντον.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Deutsche Bank εξηγεί γιατί η εκλογή Τραμπ είναι ακόμα ένας «γρίφος» για το ευρώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Oh boy! Το… Brexit έκανε την Apple να αυξήσει τις τιμές των iPhone στη Μεγάλη Βρετανία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι λένε οι αναλυτές για τον Τραμπ και τη ναυτιλία: Μήπως… γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει;



    ΣΧΟΛΙΑ