• What's happening

    Όταν ο Ευγένιος Τριβιζάς πήρε το Όσκαρ Παραμυθιού νικώντας την Disney

    • NewsRoom
    Ευγένιος Τριβιζάς


    Είναι ένας από τους σπουδαιότερους, αν όχι ο σπουδαιότερος, συγγραφείς παιδικών παραμυθιών της εποχής μας. Ταξιδεύει με τα ευφάνταστα και μοναδικά παραμύθια μικρούς και μεγάλους, ενώ έχει διακριθεί στο παρελθόν σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως τα KidscreenAwards, νικώντας ακόμα και μεγάλους κολοσσούς, όπως η Disney.

    Ο λόγος για τον Ευγένιο Τριβιζά, ο οποίος μέσα από τα αναρίθμητα έργα του μάς διδάσκει κάτι διαφορετικό.

    Την εποχή που το διαδίκτυο και η τεχνολογία παίζει κύριο ρόλο στην καθημερινότητά μας και η σχέση των παιδιών με τα βιβλία έχει αλλάξει, ο Ευγένιος Τριβιζάς  δημιούργησε ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο «Little Emily» («Το Κοτσάνι του Πετροκέρασου») για το οποίο και βραβεύτηκε το 2016.

    Επιπλέον, το 2013 προτάθηκε για το διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, το Άστριντ Λίντγκρεν.

    Έχει βραβευθεί από τους οργανισμούς: Ακαδημία Αθηνών, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

    «Ακόμα και κολοσσοί με ασυναγώνιστα τεχνολογικά και πάσης φύσεως μέσα μπορεί να μην καταφέρουν να κατατρoπώσουν ένα κοτσάνι πετροκέρασου» είχε δηλώσει για τη νίκη του στα KidscreenAwards ο Ευγένιος Τριβιζάς στα Νέα.

    «Έχω πει συχνά ότι πηγή έμπνευσής μου είναι ακόμα και τα πιο ασήμαντα αντικείμενα, αντικείμενα που περνάνε πολλές φορές απαρατήρητα, όπως ένα καλαμάκι πορτοκαλάδας, ένα ξυλάκι παγωτού, ένα χρυσόχαρτο από σοκολατάκι, ένα καμένο σπίρτο ή ένα κοτσάνι πετροκέρασου. Από ένα κοτσάνι πετροκέρασου ξεκίνησε η ιστορία που βραβεύτηκε στo Μαϊάμι σε συνδυασμό με μια ανάμνηση του καλού μου φίλου ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου. Η ιστορία δείχνει ότι ένα κοτσάνι πετροκέρασου είναι αρκετό για να δημιουργήσει πάλι κανείς έναν εξαφανισμένο πλανήτη» είπε ο συγγραφέας στην εφημερίδα.

    «Μπαμπά, νικήσατε τον Ντίσνεϊ!» είπε στο άκουσμα της βράβευσης ο μικρός Γιάννης στον πατέρα του Π. Ράππα, ανιμέιτορ της ψηφιακής εικονογράφησης και δημιουργό της εφαρμογής για κινητά και ταμπλέτες. «Διαδραστικά βιβλία κυκλοφορούν εκατομμύρια κάθε χρόνο ανά τον κόσμο και η βράβευση αυτή δείχνει ότι εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» τόνισε ο ίδιος.

    Συνολικά ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει γράψει 150 βιβλία, μεταξύ των οποίων το ένα είναι για ενήλικες.



    ΣΧΟΛΙΑ