• What's happening

    Μεγάλη ανατροπή από τις τράπεζες. Υψηλά επιτόκια φέρνει το “φρέσκο” χρήμα


    Τετραπλάσια επιτόκια προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους επιστρέψουν «φρέσκο» χρήμα στα τραπεζικά γκισέ. Το επιτόκιο για τα ποσά που θα βγουν από στρώματα και θυρίδες, θα επαναπατριστούν από το εξωτερικό, ή θα προέλθουν από «σπάσιμο» αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων και θα κατατεθούν στις τράπεζες διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,2% στις ειδικές καταθέσεις προθεσμίας που έχουν δημιουργήσει οι συστημικές τράπεζες, όταν τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτηρίου μετά βίας φτάνουν το 0,3%.

    Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, αγώνα δρόμου για να προσελκύσουν καταθέσεις και κυρίως το χρήμα που συνεχίζει να αποθησαυρίζεται σε σεντούκια και θυρίδες. Όπως είναι γνωστό από το τέλος Ιουλίου 2016, τα ποσά που κατατίθενται στις τράπεζες θεωρούνται «νέο» χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψη τους για το σύνολο του ποσού της νέας κατάθεσης, είτε πρόκειται για 500 ευρώ, 5.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ. Προκειμένου λοιπόν οι τράπεζες να προσελκύσουν αυτό το «νέο» χρήμα στα γκισέ, προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.

    Ωστόσο η ανταπόκριση της πελατείας προς το παρόν είναι χαμηλή. Την ίδια ώρα τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα είναι της τάξης των 123,5 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου της Τράπεζας Ελλάδος.

    Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες -και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει βελτίωση του οικονομικού κλίματος- εκτιμούν ότι την επόμενη διετία μπορούν να επιστρέψουν καταθέσεις ύψους 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Και όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο πρόεδρος της Eurobank κ. Νικόλας Καραμούζης: τα 10 δισ. ευρώ θα βγουν από τα «στρώματα», 10 δισ. ευρώ εταιρικών καταθέσεων θα έρθουν από το εξωτερικό, όπως και 5 δισ. ευρώ που έχουν φυγαδευτεί από ιδιώτες σε τράπεζες του εξωτερικού.

    Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου 2016, τα υπόλοιπα καταθέσεων στην Eurobank αυξήθηκαν κατά 315εκα ευρώ και στην Πειραιώς κατά 900 εκατ ευρώ (οι τράπεζες Εθνική και Alpha δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα αποτελέσματα).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλειστηριασμοί: “Μάχη” μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών (video)

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Black Friday: Public, McArthurGlen, GAP και Media Markt με εκπτώσεις μέχρι και 80% – Δείτε αναλυτικά τις προσφορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλησιάζει Black Friday: Δείτε που μπορείτε να ψωνίσετε με εκπτώσεις μέχρι και 75% (video)



    ΣΧΟΛΙΑ