Τελος στην νευρικότητα και την αβεβαιότητα φαίνεται να δίνει η Wall Strett μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και την νίκη του Ντόναλτ Τράμπ. Μπορει το τοπίο να φαντάζει αβέβαιο, σε ό,τι αφορά το σκέλος της νομισματικής πολιτικής ( το εκλογικό αποτέλεσμα πιθανόν να αποτρέψει τη Federal Reserve από μία αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο) όμως οι αγορές στις 19,00 ώρα Ελλαδος σημείωναν σημαντική άνοδο.

Δείκτες & Στατιστικά

Οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου καταγράφουν συχνές εναλλαγές προσήμων, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει στις 19,00 ώρα Ελλαδος 0,80% , ενώ S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,90% . Ο  τεχνολογικός Nasdaq κερδίσει 0,90%.

Το ράλι των μετοχών στην Wall Street σε ένα σχεδιάγραμμα
Το ράλι των μετοχών στην Wall Street σε ένα σχεδιάγραμμα

Σημειωτέον πως πριν από την εκκίνηση των συναλλαγών, τα futures του Dow Jones “κατρακύλησαν” έως και 800 μονάδες, ενώ η “βουτιά” των futures του S&P 500 έφθασε έως και το 5%, ήτοι η μεγαλύτερη επιτρεπτή πτώση.

Πάντως, το κλίμα φάνηκε να βελτιώνεται ελαφρώς στις αγορές, “απεγκλωβίζοντας” τις μετοχές από τα χειρότερα, μετά από το μήνυμα του Trump ότι θα είναι “πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς”. Νωρίτερα, μάλιστα, ο “δείκτης φόβου” VIX γνώρισε “άλμα” της τάξεως του 10%, ενώ πλέον υποχωρεί κατά 15%.

Το ράλι των τιμών των ομολόγων των ΗΠΑ σε ένα σχεδιάγραμμα
Το ράλι των τιμών των ομολόγων των ΗΠΑ σε ένα σχεδιάγραμμα

 Ο χρυσός, εν τω μεταξύ, βρέθηκε να ενισχύεται κατά 5%, στα υψηλότερα επίπεδα των εξι τελευταίων εβδομάδων – ως το παραδοσιακό “ασφαλές καταφύγιο” των επενδυτών σε περιόδους αυξημένες αβεβαιότητας – θυμίζοντας τις ημέρες του Brexit, ενώ πλέον τα κέρδη του κυμαίνονται κοντά στο 2%.

Το πέσο “διολίσθησε” σε ιστορικά χαμηλά, με το δολάριο να ενδυναμώνεται κατά 8% έναντι του μεξικανικού νομίσματος, το οποίο, πριν το εκλογικό αποτέλεσμα, είχε μείνει σε θετικό έδαφος για τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, εν μέσω προσδοκιών για επικράτηση της Hillary Clinton.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαριχουάνα: Ο μεγάλος νικητής των αμερικανικών εκλογών