• What's happening

    Bob Dylan: 10 (+1) συγκλονιστικά τραγούδια που στιγμάτισαν την παγκόσμια μουσική (video)

    • NewsRoom
    Bob Dylan

    Bob Dylan


    Ο Bob Dylan είναι η προσωποίηση της αμερικανικής ροκ σκηνής. Είναι η θρυλική μορφή μιας μοιραίας έμπνευσης για περισσότερο από μισό αιώνα. Στα 75 του χρόνια σήμερα, συγκλονίζει και το χώρο της λογοτεχνίας κερδίζοντας το Βραβείο Νόμπελ.

    Ο Bob Dylan – το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Robert Allen Zimmerman – γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1941 και σύντομα, από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια, ξεκίνησε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα. Συμμετέχει για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords ερμηνεύοντας τραγούδια των Chuck Berry και Little Richard.

    Το 1959 ακούει για πρώτη φορά τη μουσική του φολκ θρύλου Woody Guthrie και αποφασίζει να τον συναντήσει. Παρατάει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολις, πηγαίνει στη Νέα Υόρκη και συστήνεται στο ίνδαλμά του.

    Bob Dylan και Woody Guthrie
    Bob Dylan και Woody Guthrie

    Αυτός, ο Woody Guthrie, είναι που θα τον μετονομάσει σε Bob Dylan. Μoυσικός, στιχουργός αλλά και ποιητής και λογοτέχνης, ο Bob Dylan ξεκινά την καριέρα του το 1960 και σύντομα υπογράφει με την πολυεθνική Columbia, με την οποία συνεργάζεται μέχρι και σήμερα.

    Στις αρχές του 1962, κυκλοφορεί ο πρώτος ομώνυμος δίσκος του, με δύο δικά του τραγούδια (Talking New York, Song for Woody) και τα υπόλοιπα διασκευές, μεταξύ των οποίων και το The House of the Rising Sun.

    Το τελευταίο του άλμπουμ “Fallen Angels” κυκλοφόρησε φέτος. Έπειτα από 54 χρόνια ακατάπαυστης δημιουργίας, ο Bob Dylan έχει συγκλονιστική παρακαταθήκη.

    10. “The Times They Are A-Changin” (1964)

    Ο Dylan απαθανατίζει το συναίσθημα της φολκ σκηνής του Greenwich Village, της δεκαετίας του ’60. Η μοναδική φωνή, η στιχουργική του δεινότητα και η επαναστατική του μελωδία, αρχίζουν να σκιαγραφούν το μέλλον του. Το μέλλον της παγκόσμιας μουσική σκηνής.

    9. “I Want You”

    Η αμέσως επόμενη δυνατή του στιγμή είναι στο “I Want You,” το pre-release single από το LP Blonde on Blonde του 1966. Χαοτικό, λυρικό και βαθύτατα συναισθηματικό.

    8. “Mr. Tambourine Man”

    Αν και οι The Byrds το έκαναν διάσημο στο ευρύτερο κοινό, το “The Τambourine Man”, ανήκει στον Dylan. Οι σουρρεαλιστικοί στίχοι και η ευλάβεια της μουσικής του χαράσσονται βαθιά, μεταφέροντας ήπια την πολυπλοκότητα της θρυλικής του μορφής.

    7. “Things Have Changed”

    Το 1997 ο Dylan κυκλοφορεί το album “Time Out of Mind”, με το “Things Have Changed,” (που είχε κυκλοφορήσει ήδη ως  single 3 χρόνια πριν) να αγκαλιάζει τους αέναους ήχους της μουσικής ενός νέου, μοντέρνου Dylan, που χαρακτηρίζει όλόκληρη την αμερικανική και παγκόσμια μουσική ιστορία.

    6. “Don’t Think Twice, It’s All Right”

    Στα 21 του χρόνια, συγκλονίζει και το “Don’t Think twice, It’s all right” γίνεται ένα από τα κορυφαία άσματα που υμνούν τον χωρισμό. Τρία λεπτά ποιητικής τραγωδιας αρκούν για να αποκαλύψει ο Dylan το μεγαλείο του ταλέντου του.

    5. “Tangled Up in Blue”

    Συγκλονιστικός “παραμυθάς”, μοναδικός αφηγητής και το τραγούδι του “Tangled Up in Blue” γίνεται το ζενίθ της στιχουργικής του μεγαλοφυίας.

    4. “The Hurricane”

    Εμπνευσμένο από την λάνθασμένη σύλληψη και φυλάκιση του μποξέρ Rubin “Hurricane” Carter, το  επικό “The Hurricane”  σκιαγραφεί την κινηματογραφική ματιά του Dylan σε μία απόλυτα επαναστατική δομή.

    3. “Blowin’ in the Wind”

    Η συναισθηματική λεπτότητα της μουσικής του Dylan αποτυπώνεται άρτια στο “Blowin’ in the Wind” το οποίο έμελλε να γίνει ο ύμνος των του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

    2. “Shelter from the Storm”

    Ίσως το πιο τρανό παράδειγμα του μεγαλείου του Bob Dylan. Το “Shelter from the Storm,” είναι η απόδειξη της επιρροής της ποίησης του καλλιτέχνη περισσότερο σε προσωπικό παρά σε πολιτικό επίπεδο.

    1. “Like a Rolling Stone”

    Κάποτε ο Bruce Springsteen είπε ότι “η εισαγωγή του “Like a Rolling Stone” είναι σαν “κάποιος να κλωστά και να σου ανοίγει ορθάνοιχτα την πόρτα του μυαλού”. Το θρυλικό αυτό κομμάτι είναι μία πρόσκληση στον ακροατή, είναι η απόδειξη της μεγαλοφυούς μουσικής του Dylan.

    Extra track:

    “Knockin’ on heaven’s door”

    “Μια άσκηση εξαιρετική απλότητας”, έτσι χαρακτήρισε ο βιογράφος του Bob Dylan, Clinton Heylin, το “Knockin’ on Heaven’s Door”. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1973, ως το soundtrack της ταινίας “Pat Garrett and Billy the Kid”. Το κομμάτι κέρδισε Βραβείο Γκράμι Καλύτερης ανδρικής φωνητικής ροκ ερμηνείας και αναπόφευκα διασκευάστηκε από πολλούς, μεταξύ των οποίων οι Guns ’n’ Roses, U2, Avril Lavigne και Sisters f Mercy.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η έκπληξη του αιώνα! Στον Bob Dylan το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πεταλιοί: Μετά την Picasso, στην οικογένεια Δαυίδ οι “ελληνικές Μαλδίβες”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ