• What's happening

    Α. Ανδρεάδης: Τα τρία μνημόνια άλλαξαν την χώρα προς το χειρότερο!

    Όμιλος Sani/Ikos: Υπερκαλύφθηκε το ομολογιακό των 300 εκατ. ευρώ - Προχωρά στην ενοποίηση εγχώριων και διεθνών δραστηριοτήτων

    Ανδρέας Ανδρεάδης. Επικεφαλής SANI


    Χαιρετίσματα όχι στην εξουσία…αλλά από την εξουσία…μετέφερε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ.Ι. Δραγασάκης στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Α. Ανδρεάδη από τον Πρωθυπουργό και μέσα σε κλίμα έντονης ευφορίας από το βήμα του 15ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ, του υπενθύμισε ότι “αναμένει την πρόσκληση σε γεύμα αφού θα χάσει το στοίχημα που είχε βάλει με τον κ. Τσίπρα όσον αφορά στις αφίξεις τουριστών αλλά και στις τουριστικές εισπράξεις”. Ο κ. Ανδρεάδης, παρακολουθώντας την ομιλία του αντιπροέδρου, περιορίσθηκε σε ένα ελαφρό μειδίαμα καθώς ναι μεν οι αφίξεις εμφανίζουν οριακή άνοδο όμως τα έσοδα ολισθαίνουν συνεχώς και οι ξενοδόχοι “αναστενάζουν”!

    Αυτή τη “χαρούμενη” ατμόσφαιρα αντίκριζε κανείς στο 15ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο ξενοδοχείο Divani Caravel, όπου από την μια πλευρά, ο κ. Δραγασάκης να δηλώνει ότι:

    -“εφόσον ρυθμιστεί το χρέος της χώρας, σε ορίζοντα διετίας θα υπάρξει μείωση της φορολογίας”

    -“ο τουρισμός στήριξε και στηρίζει την ελληνική οικονομία δείχνοντας ότι είναι εδραιωμένος σε γερές βάσεις”

    -“στόχος για τον τουρισμό πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας νέας συνεκτικής στρατηγικής για τον κλάδο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία” …

    Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Κυβερνησης πρότεινε στους τουριστικούς επιχειρηματίες “να ξεφύγουν από τις τρεις αυταπάτες για τον τουρισμό ότι δηλαδή ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης, σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης και συμπίεσης των μισθών και σε συνθήκες μη σταθερότητας των γειτόνων μας»…

    Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Α.Ανδρεάδης υποστηρίζει, μεν, ότι  “τα τρία μνημόνια έχουν αλλάξει ριζικά την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, δυστυχώς προς το χειρότερο” και ότι “ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας ο οποίος συνέχισε να αναπτύσσεται, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την επιβίωση της χώρας, ήταν ο ελληνικός τουρισμός” … παραθέτει, δε, ο κ.Ανδρεαδης τους άμεσους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός και οι οποίοι είναι ορατοί και καταγεγραμμένοι:

    όγω της υπέρογκης και συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης, να αφανιστούν χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις 

    α μην είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τη ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών

    -Να μην είναι σε θέση υγιείς επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους…

    Ετσι σύμφωνα με τον κ.Ανδρεάδη, επιβάλλεται η πολιτεία “να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανατροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία”. 

    Στον συνέδριο του ΣΕΤΕ ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, παρέθεσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία (θετικά και αρνητικά) τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τον τουρισμό.

    “Κανείς δεν δικαιούται να παραγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του Τουρισμού στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν…  Στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, το 2026, η συνολική συμβολή του Τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσει το 22%, ενώ η άμεση και έμμεση απασχόληση που συνδέεται με τον τομέα θα φτάσει το 28% του συνόλου της απασχόλησης. Αυτά και μόνο τα δυο στοιχεία, πιστοποιούν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο τουρισμός είναι ο πραγματικός “τίγρης” της ελληνικής οικονομίας.

    Αυτά είναι τα καλά νέα.

    Την ίδια ώρα που ο τουρισμός απογειώνεται, η ελληνική οικονομία συνεχίζει το δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης.

    Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα (Global Competitiveness Report 2016-2017), η οποία δείχνει την επιδείνωση της θέσης της ελληνικής οικονομίας στην διεθνή ανταγωνιστικότητα.

    Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει χάσει πέντε θέσεις στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες και πλέον καταλαμβάνει την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών.

    Σε κρίσιμους δείκτες για την ανταγωνιστικότητα, όπως είναι η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ελλάδα κατέχει την 136η θέση μεταξύ 138 χωρών και την 137η –προτελευταία θέση- όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

    Αυτά είναι τα άσχημα νέα. 

    Το συμπέρασμα μάλλον απλό: ο τουρισμός τραβάει το κάρο της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρέπει και η ελληνική οικονομία να αλλάξει οριστικά σελίδα για να διευκολύνει – αντί να επιβραδύνει – τον τουρισμό.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαρινάκης-Κοντομηνάς: Μυστική συνάντηση. Τι είπαν για τον Alpha

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Hedge funds “διψούν” για ικανά στελέχη. Στείλτε βιογραφικό για ένα χρυσό deal!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

     



    ΣΧΟΛΙΑ