• Uncategorized

    Θεωρίες συνωμοσίας στην Τουρκία και το σύνδρομο των Σεβρών

    • Αθηνά Λαρδή
    tourkia


    Οι θεωρίες συνωμοσίας περί υπονόμευσης της Τουρκίας από τη Δυτική πλευρά, έχουν αρχίσει να διαδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς στη γείτονα χώρα, επηρεάζοντας την ψυχολογία των ανθρώπων.

    Το φαινόμενο είναι γνωστό ως σύνδρομο των Σεβρών και οι ρίζες του εντοπίζονται σχεδόν 100 χρόνια πριν, σε μια συνθήκη που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Η συνθήκη αυτή  θα μπορούσε να διαιρέσει την Ανατολία, την ασιατική ήπειρο, στην οποία βρίσκεται σήμερα η σύγχρονη Τουρκία. Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από μια γαλλική πόλη όπου οι δυτικές δυνάμεις, κατά την ολοκλήρωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπέγραψαν μια συνθήκη, που επέφερε την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Οι αναλυτές έχουν χρησιμοποιήσει τους όρους «φοβία», «τραύμα» και «σύνδρομο» για να περιγράψουν την ψυχολογία της Τουρκίας, σα να ήταν ασθενής στον καναπέ ενός ψυχολόγου. Και σύμφωνα με την αξιολόγηση, η Τουρκία πάσχει από μετατραυματικό στρες.

    Ας δούμε, όμως, τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τη “διάγνωση” των ειδικών. Αρχικά, οι Τούρκοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων. Πιο πρόσφατα, οι Τούρκοι κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση για τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους, για ένα σκάνδαλο διαφθοράς και ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα  στα μέσα του καλοκαιριού.

    Η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τους οπαδούς του Fethullah Gulen – ενός μουσουλμάνου κληρικού που αυτοεξορίστηκε στην Πενσυλβάνια – ότι βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα. Ωστόσο, η Τουρκία αντί να εξετάσει τα λάθη του Προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επέτρεψε στους υποστηρικτές του Gulen να αποκτήσουν πρόσβαση στον στρατιωτικό εξοπλισμό του έθνους, επέλεξε να κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Πράγματι, για πολλούς Τούρκους τα πάντα είναι ύποπτα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/kontominas-krisimes-apofasis-pou-tha-lavi-gia-mellon-tou-alpha-se-10-imeres/73716

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/salos-apo-ntropiastiki-anakinosi-goneon-se-dimotiko-gia-ta-prosfigopoula/73737

     



    ΣΧΟΛΙΑ