• Uncategorized

    Τα κατάφεραν εκεί στην ΝΔ. Ο Τσίπρας κέρδισε την 4η εκλογική του αναμέτρηση


    Η απογοητευτική εικόνα  των εκλογών της Κυριακής επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει. Να αλλάξει σε πρόσωπα, δομές, λειτουργία. Πάνω από όλα όμως να αλλάξει σε νοοτροπία. Όποιος ρίξει μια ματιά στις πρώτες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ αλλά και στα σχόλια στο ίντερνετ, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του φιάσκου με τις εκλογές αλλά και το «σκοτεινό» μέλλον που περιμένει το κόμμα. Οργή, απογοήτευση, θυμός, ειρωνεία για την ανικανότητα να στηθεί έστω και μια μικρή σε έκταση εκλογική διαδικασία.

    Όπως λέει χαρακτηριστικά κάποιος «ο Τσίπρας έκανε σε μία εβδομάδα δημοψήφισμα που πήγαν 7 εκατ. και ψήφισαν και δεν μπορεί η ΝΔ να κάνει εκλογές για 200 χιλιάδες;»

    «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Θρησκεία, Ζήτω η Νέα Τεχνολογία», είναι ένα άλλο σχόλιο που κάνει θραύση, ειρωνευόμενοι προφανώς τα… λάπτοπ που χάλασαν ξαφνικά και τίναξαν στον αέρα τις εκλογές.

    H Νέα Δημοκρατία την πάτησε από τα κουμπιούτερς λένε κάποιοι. Αστείο επιχείρημα χωρίς δεύτερη συζήτηση, αλλά εμένα να με συγχωρήστε που δεν καταλαβαίνω, τι λένε τα κουμπιούτερς και οι αριθμοί.  Και μιας και μιλάμε για software και hardware, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται Reboot. Άμεσα.

    Όσοι είχαν μάθει να λειτουργούν μέσα στο κλίμα της βαθιάς δεκαετίας του ´80 χάνουν την ψυχραιμία τους. Ρίχνουν τα συστήματα, προλογίζουν την αλλαγή καταστατικού, δημιουργούν ικανές συνθήκες συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

    Είναι λοιπόν αλήθεια πως οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας έχουν εθνική διάσταση. Θα καθορίσουν όχι απλά τον επόμενο αρχηγό της παράταξης, αλλά κυρίως τη πολιτική στάση της ενόψει των δύσκολων ημερών που θα περάσει η κυβέρνηση.

    Τους τελευταίους δυόμισι μήνες το κόμμα έπαψε να λειτουργεί ως κόμμα, ως μια συλλογικότητα. Δεν είχε αρχηγό. Δεν είχε ιδεολογική κατεύθυνση. Δεν είχε οργανική συγκρότηση. Και εν τέλει, δεν είχε επαφή με τον κόσμο. Δυστυχώς η ΝΔ μπαίνει σε μια πολύ επικίνδυνη πορεία η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διασπάσεις.

    Ο πρώτος και μεγάλος κερδισμένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Τέτοια στήριξη από τη ΝΔ ούτε ο ίδιος δεν την περίμενε. Σε μια στιγμή που η κυβέρνησή του καταρρέει, η αντιπολίτευση εμφανίζεται ανίκανη.

    Οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί που θα αναμετριούνταν στις σημερινές εσωκομματικές εκλογές έχουν τόσες διαφορές, που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε ένα άλλο κόμμα. Αλλά αυτό συμβαίνει στα μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα.

     Η Νέα Δημοκρατία όμως σήμερα λειτούργησε σαν να είναι ένα μικρό κόμμα. Όσα τραγελαφικά έλαβαν χώρα σήμερα πλήττουν θανάσιμα την εικόνα της παράταξης.



    ΣΧΟΛΙΑ