• Uncategorized

    ΣτΕ: Αποζημίωση 60.000 ευρώ σε στρατιώτη για βλάβη στην ακοή του κατά τη θητεία του


    Αποζημίωση 60.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο σε στρατιώτη, ο οποίος, υπέστη σοβαρή βλάβη στην ακοή του κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του Δημοσίου, επικυρώνοντας έτσι την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου με την οποία κρίθηκε ότι ο στρατιώτης πρέπει να λάβει 60.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης για μη αναστρέψιμες βλάβες που υπέστη στην ακοή του.

    Ο στρατιώτης υπηρετούσε στην Κύπρο (ΕΛΔΥΚ) με την ειδικότητα του χειριστή όλμου και, όπως υποστηρίζει, κατά την διάρκεια της άσκησης «Νικηφόρος», υπέστη σοβαρή βλάβη στην ακοή του.

    Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, την τελευταία ημέρα της άσκησης συμμετείχαν μόνο τρία άτομα, ο προμηθευτής, ο γεμιστής και ο ίδιος ο άτυχος στρατιώτης με τη διπλή, όμως, ιδιότητα του στοιχειάρχη-σκοπευτή, λόγω έλλειψης υπαξιωματικού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ7-31 του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε κάθε στοιχείο προβλέπεται να υπηρετούν τέσσερα άτομα, δηλαδή, ο στοιχειάρχης, ο σκοπευτής, ο προμηθευτής και ο γεμιστής. Πέραν αυτού προβλέπεται και ομαδάρχης αξιωματικός ή υπαξιωματικός.

    Κατά τη διάρκεια της άσκησης ο ένας όλμος έπαθε αφλογιστίας και έτσι ο δεύτερος όλμος, αυτός του άτυχου στρατιώτη, έπρεπε να καλύψει τις βολές και του πρώτου όλμου, λόγω της αφλογιστίας του, με αποτέλεσμα ο στρατιώτης να πραγματοποιήσει ακατάπαυστα 80 συνεχόμενες βολές, ανά πέντε δευτερόλεπτα.

    Όταν τελείωσε η άσκηση, ο στρατιώτης ένιωσε ζαλάδες, οξείς πόνους και στα δυο αυτιά, η ακοή του ήταν μειωμένη και δεν μπορούσε να διακρίνει ήχους. Παρά τη θεραπεία, η ακοή του δεν βελτιώθηκε, η βοή στα αυτιά του παρέμενε και δεν άκουγε στις υψηλές συχνότητες.

    Μετά από προσφυγή του στη Δικαιοσύνη κρίθηκε ότι το Δημόσιο οφείλει να του καταβάλει το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη από παραλήψεις στρατιωτικού. Και αυτό γιατί «τόσο η βαρηκοΐα όσο και η εμβοές δεν είναι αναστρέψιμες» και αυτό ανεξάρτητα εάν το ποσοστό αναπηρίας του δεν ξεπερνά το 5%.



    ΣΧΟΛΙΑ