• Uncategorized

    Σοφία Μαντούβαλου και Αχιλλέας Κυριακίδης, βραβεύονται για το παιδικό βιβλίο και τη μετάφραση

    Σοφία Μαντούβαλου


    Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά βραβεία λογοτεχνικής Μετάφρασης καθώς και τα Κρατικά βραβεία παιδικού βιβλίου 2019, που αφορούν δηλαδή τις εκδόσεις του 2018 και απαρτίζονται από δύο διαφορετικές γνωμοδοτικές επιτροπές. Αμφότερες πάντως κατάφεραν και αξιολόγησαν την βιβλιοπαραγωγή τριών ετών (2016, 2017, 2018) η οποία είχε μείνει μετέωρη. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καταβάλλει προσπάθεια ώστε να επανέλθει ο θεσμός στην κανονική του ροή και να απονέμονται ετησίως τα κρατικά βραβεία της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

    Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στην Μελίνα Παναγιωτίδου για τη μετάφραση του έργου Δον Κιχότε Ντε Λα Μάντσα (Μέρος Β’) του Μιγκέλ Θερβάντες, εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας, και στον δεινό μεταφραστή και συγγραφέα Αχιλλέα Κυριακίδη για τη μετάφραση του έργου Κουτσό του Χούλιο Κορτάσαρ, εκδόσεις Opera.

    Αχιλλέας Κυριακίδης

    Το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου Της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά απονέμεται ομόφωνα στον Βασίλειο Π. Βερτουδάκη για τη μετάφραση του έργου Ερωτικαί επιστολαί του Αρισταινέτου, εκδόσεις Gutenberg.

    Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Γλώσσας σε Ξένη Γλώσσα απονέμεται κατά πλειοψηφία στις κυρίες Elena Lazar (Έλενα Λαζάρ) και Grete Tartler (Γκρέτε Τάτλερ) για τη μετάφραση του έργου Ποιήματα και Πεζά του Κώστα Καρυωτάκη, εκδόσεις Ομόνοια, Βουκουρέστι.

    Όσον αφορά τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2019:

    Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Σοφία Μαντουβάλου για το έργο Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια, εκδόσεις  Πατάκη 2018.

    Η ίδια έχει δηλώσει ότι από την παιδική της ηλικία τη συνόδευαν πάντα στη ζωή η φαντασία και το χιούμορ, πράγμα που μεγαλώνοντας τη βοήθησε να κατανοήσει πόσο καίρια μπορεί να αποβεί η συμβολή τους στην εκπαίδευση της ζωής.

    Οι μετέπειτα σπουδές της στην εξελικτική ψυχολογία, την εκπαιδευτική τεχνολογία και τη σκηνοθεσία ενίσχυσαν τη δημιουργική της έκφραση με επιστημονική παιδεία, ώστε να καταφέρει να καταστήσει έργο ζωής την παιδεία δημιουργικών και ευτυχισμένων ανθρώπων.

    Περισσότερο από τριάντα χρόνια υπηρετεί την τηλεόραση και το βιβλίο συνδυάζοντας τα φανταστικά με τα πραγματικά στοιχεία της ζωής, το όραμα με την πραγματικότητα. Εργάσθηκε στην εκπαιδευτική τηλεόραση από το 1979 έως το 2010 ως ειδικός στην εκπαίδευση με τις νέες τεχνολογίες, έγραψε σενάρια που στήριξαν το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων καθώς και την ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.

    Δημιούργησε τουλάχιστον εκατό πενήντα εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα για την εκπαιδευτική τηλεόραση με διεθνή βράβευση για τη σειρά Ένα γράμμα μια ιστορία βασισμένη σε αντίστοιχο ποιητικό της έργο.

    Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον εικονογράφο  Josep Antoni Tàssies Penella  και στην συγγραφέα  Αγαθή Δημητρούκα για το έργο με τίτλο Αν, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2018.

    Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βασίλη Παπαθεοδώρου  για το  έργο με τίτλο Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια, εκδόσεις Καστανιώτη 2018.

    Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονέμεται εξ ημισείας  στην Κατερίνα Λαγού για το έργο με τίτλο  Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;  εκδόσεις Ψυχογιός 2018 και στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το έργο με τίτλο 2651 ημέρες δικτατορίας, εκδόσεις Μεταίχμιο 2018.

     



    ΣΧΟΛΙΑ