• ESG Today

    Συμμαχία Ευρώπης-Κορέας για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον

    • ESG Team

    ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Κορεάτης Πρόεδρος, Yoon Suk Yeol, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen


    Πράσινη Συνεργασία συνήψε η Ευρώπη με τη Δημοκρατία της Νότιας Κορέας  με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη δράση για το κλίμα, την καθαρή και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλους τομείς της πράσινης μετάβασης.

    Η Πράσινη Συνεργασία πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κορέας από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και τον Κορεάτη Πρόεδρο, Yoon Suk Yeol, με τη δέσμευση να διατηρήσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C και να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 το αργότερο. Επιπλέον, και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τους αντίστοιχους στόχους τους για το 2030 για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Ο Πρόεδρος von der Leyen δήλωσε: «Η ΕΕ και η Δημοκρατία της Κορέας μοιράζονται τη φιλοδοξία ενός κλιματικά ουδέτερου μέλλοντος. Η έναρξη της Πράσινης Συνεργασίας μας θα μας βοηθήσει να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Τώρα θα εργαστούμε για τη σύγκλιση σε βασικούς τομείς και θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία σε στρατηγικά έργα καθαρής ενέργειας. Επειδή είναι καλό για τις αλυσίδες εφοδιασμού μας, καλό για την ανταγωνιστικότητά μας και καλό για τον πλανήτη».

    Η Πράσινη Εταιρική Σχέση ΕΕ-Κορέας θα επικεντρωθεί σε διάφορους τομείς προτεραιότητας:

    -Ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την προσαρμογή του κλίματος, την τιμολόγηση του άνθρακα, τις εκπομπές μεθανίου και τη χρηματοδότηση του κλίματος·

    -Αύξηση της συνεργασίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα με έμφαση στην ανάσχεση και αναστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας, της υποβάθμισης και της αποψίλωσης των δασών, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση του πλήρους κύκλου ζωής των πλαστικών, καθώς και την εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Kunming-Montreal.

    -Υποστήριξη μιας καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης με την εντατικοποίηση της συνεργασίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, μια δίκαιη μετάβαση από την αμείωτη παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα, τις μπαταρίες και την πράσινη κινητικότητα και τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) ;

    -Συνεργασία με τρίτες χώρες για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασής τους, ιδίως στον τομέα του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, της προσαρμογής και της ανθεκτικότητας, της μετάβασης στην καθαρή και δίκαιη ενέργεια και της κυκλικής οικονομίας·

    -Ένωση δυνάμεων σε άλλους τομείς όπως η επιχειρηματική συνεργασία, η βιώσιμη χρηματοδότηση, η έρευνα και η καινοτομία, τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού μας καθώς και η απασχόληση και η κοινωνική διάσταση της πράσινης μετάβασης.

    Σύμφωνα με τους τομείς προτεραιότητας της Πράσινης εταιρικής τους σχέσης, η ΕΕ και η Δημοκρατία της Κορέας συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν τη δράση για το κλίμα στη διεθνή σκηνή, σε πολυμερή και πολυμερή φόρουμ, ιδίως ως σημαντικοί χορηγοί χρηματοδότησης για το κλίμα και ως διευκολυντές μιας δίκαιης μετάβασης σε τρίτες χώρες. Τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες στην εφαρμογή των πολιτικών για το κλίμα και το περιβάλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ