• Uncategorized

    Σαν σήμερα 30 Δεκεμβρίου: Η αρχή του τέλους για τους θρυλικούς Beatles

    • NewsRoom
    Beatles

    Beatles


    Σαν σήμερα ήταν, στις 30 Δεκεμβρίου του 1970, που το θρυλικότερο ποπ συγκρότημα του πλανήτη, οι Beatles, μετά από μια μοναδική πορεία στην ιστορία της μουσικής, με επιτυχίες τεράστιου βεληνεκούς, κάνουν το πρώτο επίσημο βήμα για τη διάλυσή τους. Ένα τέλος που γράφτηκε οριστικά την ίδια ημέρα, τέσσερα χρόνια αργότερα…

    Οι Beatles δεν ήταν δυνατό να ξεφύγουν από τη φθορά του χρόνου. Ήταν 10 Ιουνίου του 1970, όταν ο Πολ Μακάρτνεϊ ανακοίνωνε ότι οι Beatles δεν θα ξαναδούλευαν ποτέ πια μαζί. Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση των «σκαθαριών» είχε αρχίσει.

    Μέχρι εκείνη την αποφράδα ημέρα, για τους αμέτρητους φίλους τους τίποτε δεν προμήνυε το χωρισμό. Δημόσια, ο Πολ, ο Τζον, ο Ρίνγκο και ο Τζορτζ, φρόντιζαν να διασκεδάζουν τις όποιες ανησυχίες με συνεχείς δηλώσεις τους.

    Beatles
    Beatles

    Όμως, στο εσωτερικό των Beatles η κρίση υπέβοσκε. Καλλιτεχνικοί λόγοι, προσωπικές στρατηγικές, γυναικείοι δάκτυλοι και επιχειρηματικές διαφορές, είχαν αλλοιώσει τη μεταξύ τους χημεία, που γέννησε τραγούδια – αριστουργήματα της ποπ αισθητικής.

    Στις 30 Δεκεμβρίου του 1970 ο Πολ Μακάρτνεϊ αναλαμβάνει μία ακόμα πρωτοβουλία και με αγωγή του σε αγγλικό δικαστήριο ζητά τη διάλυση των «σκαθαριών». Το τέλος έρχεται και με τη δικαστική βούλα 4 χρόνια αργότερα, την ίδια μέρα.

    22nd May 1967: The Beatles (clockwise from top left: Ringo Starr, George Harrison (1943 – 2001), John Lennon (1940 – 1980) and Paul McCartney) pose for a photocall to promote their new album ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. (Photo by John Pratt/Keystone/Getty Images)

    Οι όποιες προσπάθειες για την επανένωσή τους εξανεμίσθηκαν το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο Τζον Λένον έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του Μαρκ Τσάπμαν.



    ΣΧΟΛΙΑ