• Business

    Π. Παππάς: Επιστροφή στο μέρισμα μετά από επτά χρόνια για τη Star Bulk

    πετρος παππας

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής


    Στη διανομή μερίσματος μετά από επτά χρόνια επιστρέφει η ναυτιλιακή Star Bulk συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την μελλοντική μερισματική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει.

    Ειδικότερα, για το τρίτο τρίμηνο 2019 οι μέτοχοι της εταιρείας θα λάβουν μέρισμα 0,05 δολ. ανά μετοχή για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο 2012, που η Star Bulk είχε διανείμει 0,15 δολ. ανά μετοχή.

    Παράλληλα, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία, ανακοίνωσε την υιοθέτηση μερισματικής πολιτικής με βάση την οποία θα διανείμει τριμηνιαίο μέρισμα όταν το ταμειακό υπόλοιπο διαμορφώνεται σε προκαθορισμένα επίπεδα.

    Ο Πέτρος Παππάς, CEO της Star Bulk επισήμανε σχολιάζοντας το συγκεκριμένα θέμα: “Πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή θα διαφυλάξει τον ισχυρό ισολογισμό μας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους επιστρέφοντας τους μετρητά”.

     Τα οικονομικά στοιχεία

    Τα έσοδα της εταιρείας κατά το τρίτο τρίμηνο 2019 αυξήθηκαν στα 248,4 εκατ. δολάρια από 188,5 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο 2018.

    Το ισοδύναμο χρονοναύλωσης διαμορφώθηκε στα 14.688 δολάρια έναντι 14.549 δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

    Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 5,8 εκατ. δολάρια ή 0,06 δολ. ανά μετοχή έναντι 26,1 εκατ. δολαρίων ή 0,30 δολ. ανά μετοχή πέρυσι. Τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, κυρίως λόγω των υψηλότερων εξόδων απόσβεσης καθώς και των σημαντικά υψηλότερων εξόδων δεξαμενισμού των πλοίων, μετά την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να πραγματοποιήσει το 2019 όλες τις υπηρεσίες ξηρού δεξαμενισμού που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για το 2020, προκειμένου οι εργασίες να γίνουν παράλληλα με την εγκατάσταση των scrubbers στα πλοία της. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει να χάσει επιπλέον ημέρες ναύλωσης το 2020.

    Κατά το τρίτο τρίμηνο 2019 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 44 συστημάτων scrubber, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 σε 78. Η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί το πλάνο της για τον εξοπλισμό με scrubbers των 114 από τα 116 πλοία του στόλου της.

    Ανανέωση του στόλου

    Τον Οκτώβριο 2019 η Star Bulk προχώρησε σε συμφωνία για την πώληση των πλοίων supramax Star Cosmo, κατασκευής 2005 και Star Epsilon, κατασκευής 2001. Τα πλοία θα παραδοθούν στους νέους ιδιοκτήτες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

    Τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές, μετά την προπληρωμή του δανείου που σχετίζεται με τα δύο πλοία, αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 6 εκατομμύρια δολάρια.

     



    ΣΧΟΛΙΑ