• Uncategorized

    Fed: Συρρίκνωση ισολογισμού μετά από 9 χρόνια-Αμετάβλητα τα επιτόκια

    • NewsRoom

    Janet Yellen. Επικεφαλης FED


    Για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα ετών η Fed ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των στοιχείων του ισολογισμού της, τον Οκτώβριο ενώ παράλληλα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στο 1 με 1,25%.

    Με μια ομόφωνη απόφαση, οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής ανακοίνωσαν ότι η διαδικασία μείωσης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα είναι μεγέθους 4,5 τρισ. δολαρίων και θα γίνεται κατά 10 δισ. δολάρια το μήνα.

    Παράλληλα, η Fed όπως αναμενόταν άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο ενώ στην ανακοίνωση που ακολούθησε της απόφασης αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις των τυφώνων που έπληξαν τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες δεν αναμένεται να επηρεάσουν ουσιαστικά την πορεία της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

    Στο μεταξύ, οι προβλέψεις της Fed για τα επιτόκια ακόμη «δείχνουν» ότι θα υπάρξει μια αύξησή τους τον Δεκέμβριο και άλλες τρεις μέσα στο 2018. Η Fed μείωσε την πρόβλεψή της για το μέσο επιτόκιο στο 2,7% από το 2,9% για το 2019 και ανακοίνωσε πως τα επιτόκια μακροπρόθεσμα θα φτάσουν το 2,8% από την προηγούμενη εκτίμηση του 3%.



    ΣΧΟΛΙΑ