• Uncategorized

    Το να κάνεις πόλεμο, έχει νόημα, λέει ο κορυφαίος μαθηματικός Sean Gourley στο TED


    Η διαμάχη φαίνεται ακατανόητη, ο πόλεμος ένα κολασμένο χάος. Αν δεν είσαι βέβαια ο Sean Gourleyφυσικός με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει εφαρμόσει αριθμούς για να συγκρουστεί με ζώνες και πολλά άλλα απίθανα μέρη. Το 2009, παρουσίασε μια ιδέα στο TED: ότι το φαινομενικό χάος του πολέμου περιέχει κάποια μαθηματική λογική.

    Ορισμένα σχέδια, διαπίστωσαν αυτός και η ομάδα του, ότι επαναλαμβάνονταν σε μια σειρά από διαμάχες, η κάθε μια με τις δικές της διχόνοιες, προβλήματα και οικονομικές εντάσεις: Το Ιράκ, η Κολομβία, το Αφγανιστάν, η Σενεγάλη, το Περού, η Ινδονησία. Οπλισμένοι με την ανάλυσή του, θα μπορούσαν πραγματικά να «δημιουργήσουν μια εξίσωση που θα μπορούσε να προβλέψει την πιθανότητα μιας επίθεσης», εξηγεί ο Gourley στο TED Talk.

    Θα μπορούσε κανείς να προβλέψει τη δική του πορεία; Ξεκίνησε στην ήσυχη Νέα Ζηλανδία σε μια ειδυλλιακή παραλία, έχοντας δύο γονείς, οι οποίοι γνώριζαν, πως είχαν ένα έξυπνο παιδί. Ενώ ο νεαρός Sean ήταν καλός στα μαθηματικά, οι γονείς του τον άφησαν να διαβάζει με τις δικές του μεθόδους, αντί να του κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.

    Το αγόρι σπούδασε ανθρωπολογία, νομικά και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο. Τα μαθηματικά δεν τον πολυ-ενδιέφεραν, θυμάται. Ο μελλοντικός Rhodes Scholar, ​​φυσικός και ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να είχε γίνει δικηγόρος με ένα κεφάλι γεμάτο αριθμούς.

    Δόξα τω Θεώ πήρε Β στα μαθήματα της νομικής – στα μαθηματικά και στη φυσική βρήκε την κλήση του.

    Το 2004, όταν ο Gourley ήταν στην Οξφόρδη, όλες οι συζητήσεις μεταξύ των μελετητών, ήταν για τον πόλεμο στο Ιράκ, και η Chelsea Clinton ήταν παντού, κουνώντας τις αμερικανικές σημαίες σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου. Αν και ήταν «συμβολικά εκεί» για να κάνει ένα Ph.D. στη νανοτεχνολογία, ο πόλεμος τράβηξε την προσοχή του. Ο πραγματικός καταλύτης του Gourley ήρθε όταν άρχισε να παρατηρεί σήματα, ή μη χρησιμοποιημένα δεδομένα, στα blogs, στα δελτία ειδήσεων, σε αναφορές από ΜΚΟ (συνολικά από 130 πηγές).

    Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, ο Gourley και μια διεπιστημονική ομάδα άρχισαν να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα που δεν ταίριαζε πουθενά εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας: «τα μαθηματικά της εξέγερσης». Ο Gourley πέρασε περίπου ένα μήνα στο Ιράκ, όπου, όπως λέει, η ζωή «ήταν αρκετά φυσιολογική … εκτός από τη στιγμή που ξαφνικά θα γινόταν μια έκρηξη στη γωνία, ή θα άρχιζαν άξαφνα οι πυροβολισμοί». Βίωσε το χάος του πολέμου, όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους. Πόσο περίεργο, για να ανακαλύψει ότι μέσα στο αίμα και την καταστροφή υπάρχει κάτι προβλέψιμο, κάτι που θα μπορούσες ακόμα και να το κάνεις πρότυπο.

    Θυμάστε το διεπιστημονικό αντικείμενο; Αποδείχτηκε ότι είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ευτυχής συγκυρία για τον Gourley. «Ποτέ δεν περίμενα ότι μια νέα ιδέα θα συναντούσε τόση παρεξήγηση». Η μεγάλη ιδέα ξαφνικά θεωρήθηκε μια μελέτη της «συνθετικής οικολογίας». Και τότε αποφάσισε να πάει την εργασία του σε ένα από τα πιο έγκριτα περιοδικά στον κόσμο, το «Nature».

    Για έξι μήνες, τίποτα. Κάπου εκεί, έλαβε ο Gourley μια κλήση από το TED. «Ήταν πραγματικά ένα ρίσκο», λέει. Η δικαίωση ήρθε αργότερα, στα 30 του, όταν ο Gourley είδε την έρευνά του στο εξώφυλλο του «Nature». Αρκετά ειρωνικά, λέει ότι η μεγάλη αναμονή τον “έσωσε” από την Ακαδημία. Επειδή δεν μπορούσε να κερδίσει τους ακαδημαϊκούς τόσο εύκολα, άρχισε να σκέφτεται την εφαρμογή των μεγάλων θεωριών του, στον πραγματικό κόσμο.

    Πού βρίσκεται σήμερα ο Gourley; Δεν σπουδάζει πια τον πόλεμο. Σήμερα τον βρίσκουμε στη δεύτερη εταιρεία του. Η πρώτη, η «Quid», βοηθά τις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι έκανε ο Gourley για τον πόλεμο – σπάει τα δεδομένα, τα μετατρέπει σε κάτι οπτικό και κατανοητό, και ενεργεί σε αυτό. Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Άμυνας, τύπους του Hollywood, τον Rupert Murdoch (ο οποίος, όπως λέει, έμαθε από τα δεδομένα ότι οι ταινίες με βρυκόλακες είναι, στην πραγματικότητα, στη μόδα). Το δεύτερο εγχείρημα είναι λίγο κρυφό, αλλά λέει ότι έχει να κάνει με κάποια δύσκολα προβλήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

    «Δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν μόνο με μαθηματικά,» λέει ο Gourley τώρα. «Θα πρέπει να κατασκευάσετε κάτι».



    ΣΧΟΛΙΑ