• Uncategorized

    Μάρκ Χατζηπατέρας: Αναβιώνει τους κλασικούς στην Αγγελική Αντωνοπούλου

    Μάρκ Χατζηπατέρας: Αναβιώνει τους κλασικούς στην Αγγελική Αντωνοπούλου

    Μαρκ Χατζηπατέρας


    Δεν ορρωδεί προ ουδενός. Ο Μαρκ Χατζηπατέρας αναβιώνει τους μεγάλους κλασικούς με τα νέα έργα που φιλοξενεί η Αγγελική Αντωνοπούλου στην ομώνυμη γκαλερί της.

    «Η δουλειά του Μαρκ Χατζηπατέρα φανερώνει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την τέχνη του χρώματος», σημειώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος.

    Η παλέτα των δασκάλων του

    Αλλά δεν επιλέγει τυχαία ούτε με οποιαδήποτε παλέτα. «Σε αυτή τη νέα ζωγραφική ενότητα ο καλλιτέχνης οικειοποιείται ανοιχτά τη χρωματική γκάμα αφαιρετικών μοντερνιστικών έργων», συνεχίζει ο ιστορικός τέχνης και γνωστός επιμελητής.

    «Δουλεμένοι ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων, οι πίνακές του αποτίνουν φόρο τιμής σε εξέχοντες εκφραστές της αμερικανικής αφαίρεσης».

    Μερικοί εκ των οποίων οι Στιούαρτ Ντέιβις (Stuart Davis), Μπάλκομπ Γκριν (Balcomb Greene), Καρλ Χόλτι (Carl Holty) και Τσαρλς Χιούτον Χάοαρντ (Charles Houghton Howard).

    Οι παλιές αγάπες δεν πεθαίνουν

    Παραπέμπει επίσης σε κορυφαίους εκφραστές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού –Μαξ Ερνστ (Max Ernst), Φερνάντες Λεζέ (Fernand Léger), Χοάν Μιρό (Joan Miró) και Πάμπλο Πικάσο.

    Ο Μαρκ Χατζηπατέρας δεν διστάζει να αναμετρηθεί με τους δασκάλους της σύγχρονης ζωγραφικής -το κλασικό, εκφραστικό μέσο που πλέον θάλλει παγκοσμίως, γνωρίζοντας τη δεύτερη άνοιξή του. Ταυτόχρονα όμως δεν τους αντιμετωπίζει με προπέτεια.

    Τους έχει αφομοιώσει και τους έχει ξεπεράσει. Μπορεί πλέον να συνομιλήσει μαζί τους ισότιμα, με μία γόνιμη και γοητευτική, ποιητική διαλεκτική. Εξάλλου, χωρίς πατροκτονία, δεν υπάρχει συμφιλίωση ούτε εξέλιξη…

    Προσωπική εικονογραφία

    «Η επινοητική χρήση του χρώματος και η συναισθηματική ευφορία που προσφέρουν τα έργα αυτών των καλλιτεχνών εξηγούν το σκεπτικό της τολμηρής οικειοποίησης που επιχειρεί ο Χατζηπατέρας και τη διαμόρφωση μιας νέας, εντελώς προσωπικής εικονογραφίας», συνεχίζει ο Χριστόφορος Μαρίνος.

    Η συγκεκριμένη ενότητα αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας και εκφράζει την επίμονη ενασχόληση του Χατζηπατέρα με τη συμβολή του χρώματος στην καθιέρωση, επιβίωση και αναγνωσιμότητα του μοντέρνου.

    Σε αντίθεση με τη χρωμοφοβική παρόρμηση

    Τα χρώματα των μοντερνιστών ζωγράφων καθίστανται ιδιαίτερα ελκυστικά γιατί περικλείουν μέσα τους τη δυνατότητα μεταμόρφωσης. Η ρευστότητα και η μεταλλαγή που τα χρώματα προκαλούν στις μορφές, η ικανότητά τους να δημιουργούν χώρους, όγκους και πολλαπλά επίπεδα, και, κυρίως, η συμβολική υπόσταση του χρώματος και η επιρροή του στην ανθρώπινη ψυχολογία, αποτελούν τα βασικά πεδία διερεύνησης για τον καταξιωμένο Ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη.

    Σε αντίθεση με την χρωμοφοβική παρόρμηση (chromophobic impulse) που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της δυτικής σκέψης και κουλτούρας (όπως μας υπενθυμίζει ο David Batchelor στη γνωστή μελέτη του), η ζωγραφική του Μαρκ Χατζηπατέρα εξυμνεί το χρώμα».

    Και προβάλλει «τη θετική αξία του και αποπνέουν ένα αίσθημα χαράς, αλλά και τη βασική ανάγκη της οπτικής απόλαυσης», καταλήγει ο επιμελητής.

    Στην ουσία των πραγμάτων

    Στον καμβά του αναβιώνει τα σπάργανα του αφαιρετικού φορμαλισμού των μεγάλων δασκάλων.

    Την αυστηρή γεωμετρία με την ελευθερία των καμπύλων, τις ορθές γωνίες και τα τρίγωνα με τους κύκλους και τις ελλείψεις. Αντιστοίχως, το αρρενωπό και το θηλυκό, τα δύο αντίθετα στοιχεία που σε ένωση συνθέτουν την ουσία της ύπαρξης.

    Η φύση

    Το ελλειπτικό σχήμα, που σχηματίζεται από τη συνάντηση δύο κύκλων mandorla (στα ιταλικά, το αμύγδαλο), κυριαρχεί στον καμβά του.

    Διακρίνεται επανειλημμένως στη γλυπτική και στη ζωγραφική του Μαρκ Χατζηπατέρα. Η ομοιότητά του με φύλλο ελιάς, μάτι, σκαρί βάρκας, ψάρι, αιδοίο παραπέμπει σε πολλαπλές έννοιες.

    Τη σοδειά, την καλλιέργεια, την γονιμότητα, την θάλασσα και την γνώση. Το βλέμμα του θεατή θα αποφασίσει ποια ερμηνεία βρίσκεται πιο κοντά στην προσωπική του αλήθεια.

    Πληροφορίες

    Μάρκ Χατζηπατέρας

    a.antonopoulou.art.

    Αριστοφάνους 20
    105 54 Ψυρρή – Αθήνα
    τηλ.: +30 210 3214994
    website: www.aaart.gr

    Έναρξη: Πέμπτη 27/01, ώρες 16:00–21:00
    Διάρκεια έως 19/03/2022

    Ωράριο λειτουργίας:
    Τετ–Πεμ–Παρ 2–8 μμ.
    & Σάββατο 12-4 μμ.

    Διαβάστε επίσης Η γκαλερί Αντωνοπούλου εγκαινιάζει την πρώτη ψηφιακή έκθεση



    ΣΧΟΛΙΑ