• Uncategorized

    Η πολιτική αβεβαιότητα «θορύβησε» το Χρηματιστήριο Αθηνών


    Από την αρχή της συνεδρίασης υπήρξαν ενδείξεις ότι το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη ήταν σε ρίσκο, όχι γιατί υπήρξε κάποια «εσωτερική» πληροφόρηση από το Μαξίμου για την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά επειδή οι πιο δεικτοβαρείς μετοχές αδυνατούσαν, από την αρχή της συνεδρίασης, να συνεχίσουν την αντίδραση που σημειώθηκε χτες. Η έλλειψη βάθους για να απορροφηθούν  οι κραδασμοί των πωλήσεων, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, που φέρνει τις βίαιες μεταπτώσεις στην εγχώρια αγορά.

    Αν παραδεχτούμε επίσης ότι οι μετοχές πριν το… noise από την παραίτηση του Υπουργού, ήταν σε profit taking mode, παραδεχόμαστε τον εφήμερο χαρακτήρα που έχουν οι επενδυτές στην εγχώρια αγορά, άρα καταλήγουμε στην αρχική παραδοχή ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο το σενάριο της σημερινής ανόδου, με ή χωρίς παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών.

    Η μετοχή του Τιτάνα από σωρρευτικά κέρδη 4,53% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, έκλεισε με απώλειες 1,91% η ΔΕΗ έχοντας κερδίσει +5% από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη σήμερα κλείνοντας στο -4,92% και στα 1,198 ευρώ, ενώ ο δείκτης τραπεζών από κέρδη +3,4% από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, έχασε σήμερα 1,91%.

    Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε με απώλειες 1,18% στις 637,08 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και 2% χαμηλότερα. Στις επιμέρους μετοχές, η Bιοχάλκο από απώλειες 3,8% έκλεισε μετά της δημοπρασίες με οριακή άνοδο στα 2,77 ευρώ, ενώ από το …κόκκινο γλίτωσαν οι ΕΥΔΑΠ (+1,19%), Grivalia (+2,55%), ΟΛΠ (+1,15%) και Φουρλής (+0,85%).

    H καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα γνωστά 31,6 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν και 1,63 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Στα παράγωγα, αυξημένος ήταν ο όγκος στα ΣΜΕ της ΕΤΕ, 26.561 συμβόλαια, και μένει να δούμε την όποια αλλαγή στο open interest από την εκκαθάριση των συναλλαγών.

    Το πολιτικό ρίσκο, το οποίο είναι από τις σημαντικότερες παραμέτρους της αγοράς ομολόγων, αποτυπώθηκε στην απόδοση των ελληνικών χρεογράφων την Τετάρτη, με το κόστος δανεισμού να ενισχύεται στο 4,30% (+0,73%) ενώ στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις είχε παρατηρηθεί σημαντική αποκλιμάκωση.



    ΣΧΟΛΙΑ