• Top Stories

    Η Αλβανία κλείνει την πόρτα στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Έντι Ράμα, πρωθυπουργός Αλβανίας

    Έντι Ράμα, πρωθυπουργός Αλβανίας


    Ενώ η Ελλάδα ανέμενε την στήριξη των γειτονικών χωρών, εν αναφορά με τις υπερβολικές προσφυγικές εισροές, προστίθεται τώρα και η Αλβανία στη πλευρά των Π.Γ.Δ.Μ, Αυστρίας, χώρες Visegrád, οι οποίες κλείνουν τα σύνορα τους, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα.

    Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας ,Edi Rama, προκαλεί με τη δήλωση- για κλειστά σύνορα με Ελλάδα- στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini.

    Συγκεκριμένα, είπε: «Η Αλβανία είναι μία μικρή χώρα, αλλά ποτέ δεν απέφυγε τις ευθύνες της απέναντι στους εταίρους της. Παραμένουμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης, αλλά εμείς δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά ούτε θα χτίσουμε τείχη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου» , εκτιμώντας ταυτόχρονα πως το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι θέμα της Αλβανίας αλλά της Ευρώπης.

    Η Αλβανία, δείχνει να ακολουθά το δρόμο της σκληρής στάσης της Αυστρίας και των χωρών Visegrád με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο.

    Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, στη δήλωση του αυτή φάσκει και αντιφάσκει. Από τη μία λέει ότι η χώρα του θα παραμείνει πιστή στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης και από την άλλη επιδιώκει να βάλει τοίχο μεταξύ Αλβανίας-Ελλάδας, κάνοντας έτσι δυσχερείς τις σχέσεις των δύο χωρών και ταυτόχρονα ενισχύονται και ενθαρρύνονται οι Αλβανοί με το όνειρο της “Μεγάλης Αλβανίας”.

    Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, προφανώς, δεν έχει αντιληφθεί τη θέση που κρατά η πλειοψηφία της Ευρώπης-δηλ. ανοιχτά σύνορα- αφενός και τις ανθρωπιστικές αξίες που πραγματικά έχει η Ευρώπη αφετέρου.

    Απορίας άξιον είναι επίσης,το γεγονός ότι ο Edi Rma εξέφρασε τέτοιες απόψεις ξέροντας ότι οι η μετανάστευση από Αλβανούς προς την Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλη. Η Αλβανία δεν έχει βοηθήσει την Ελλάδα με τους σχεδόν 500 χιλιάδες μετανάστες. Οι Αλβανοί βέβαια δεν βρήκαν  πόρτες κλειστές αλλά ενσωματώθηκαν στη ελληνική κοινωνία. Μετανάστευση από την οποία ενισχύθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, που τώρα η αλβανική μεριά αναιρεί.



    ΣΧΟΛΙΑ