Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Σημαντικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό καταγράφει νέα δημοσκόπηση, η οποία αποτυπώνει τις επιπτώσεις από την ίδρυση της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί καθαρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση με ποσοστό 30,8% στην εκτίμηση ψήφου, επιβεβαιώνοντας την αντοχή της παρά τις ανακατατάξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης. Στη δεύτερη θέση εμφανίζεται πλέον η νεοσύστατη ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, η οποία συγκεντρώνει 15,7%, καταγράφοντας ισχυρή δυναμική από την πρώτη κιόλας μέτρηση.

1

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μάχη που διαμορφώνεται για την τρίτη θέση, καθώς η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού καταγράφει ποσοστό 10,9%, αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ακολουθεί με 10,3%.

Τα αποτελέσματα προκαλούν έντονο προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει 3,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, γεγονός που το οδηγεί στην τέταρτη θέση της κατάταξης.

Η έρευνα δείχνει παράλληλα ότι αρκετά από τα παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν υποχώρηση των ποσοστών τους, καθώς μέρος του εκλογικού σώματος φαίνεται να στρέφεται προς νέους πολιτικούς σχηματισμούς και εναλλακτικές επιλογές.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, ενώ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί με άνεση την πρωτοκαθεδρία, ο χάρτης της αντιπολίτευσης μεταβάλλεται αισθητά. Η εμφάνιση της ΕΛΑΣ και η ενίσχυση νέων πολιτικών φορέων αναδιαμορφώνουν τις ισορροπίες, ιδιαίτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να επιταχύνονται, καθώς το βράδυ του Σαββάτου (06/06) εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για συμπόρευση με το νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τους συσχετισμούς δυνάμεων το επόμενο διάστημα.