• Uncategorized

    CDC: Οι 5 «χρυσοί» κανόνες για να διατηρείτε χαμηλά τη χοληστερόλη

    CDC: Οι 5 «χρυσοί» κανόνες για να διατηρείτε χαμηλά τη χοληστερόλη

    Πηγή: healthstories.gr


    Η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος, θεωρείται ένας από τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

    Εδώ και αρκετά χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών έχει στραφεί στη σημασία και αξία της διατροφής. Ωστόσο, ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των επιπέδων της, ξεκινά από μια προσεκτική αναθεώρηση του τρόπου ζωής μας.

    Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 38% των Αμερικανών ενηλίκων έχει «επικίνδυνα» υψηλή χοληστερόλη.

    «Αν η χοληστερόλη σας είναι υψηλή, η επιπλέον χοληστερόλη στο σώμα σας συσσωρεύεται στις αρτηρίες σας», λέει στο eatthis.com ο Jaime Burkle, MD.

    «Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συσσώρευση μπορεί να περιορίσει τις αρτηρίες, καθιστώντας πιο δύσκολη τη μετακίνηση του αίματος από την καρδιά σας στο υπόλοιπο σώμα.

    Αυτό σας θέτει σε κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή.

    Χοληστερόλη: Οι 5 «χρυσοί» κανόνες για να τη διατηρείτε χαμηλά 

    Αποφύγετε την καθιστική ζωή

    Το CDC συνιστά να κάνετε την τακτική σωματική δραστηριότητα μέρος της καθημερινής σα ρουτίνας – και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην κάθεστε πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    «Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε το 2015 στο Annals of Internal Medicine διαπίστωσε ότι ακόμη και μετά την προσαρμογή στη σωματική δραστηριότητα, το να κάθεσαι για μεγάλες περιόδους συσχετίστηκε με χειρότερα αποτελέσματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο», λέει η Erin Donnelly Michos. MD, MHS.

    “Η καθιστική συμπεριφορά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου, είτε από καρδιακές παθήσεις ή άλλα ιατρικά προβλήματα. Ακόμα κι αν κάνετε 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, έχει σημασία τι κάνετε τις υπόλοιπες 23 ώρες της ημέρας”.

    Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

    Το υπερβολικό βάρος συσχετίζεται έντονα με υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης, προειδοποιούν οι γιατροί. «Η κατανόηση του γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν υψηλή χοληστερόλη και κάποιοι δεν έχουν μεγάλη σχέση με την αλληλεπίδραση των γονιδίων σας σε συνδυασμό με το περιβάλλον σας», λέει η Johns Hopkins Medicine.

    «Τα γονίδιά σας και το περιβάλλον σας – σε αυτήν την περίπτωση, τι τρώτε και πόσο ασκείστε – συνδυάζονται για να σχηματίσουν έναν βασικό κίνδυνο για την ανάπτυξη υψηλής χοληστερόλης. Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, όπως κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τηγανητά και τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αυξάνετε τον κίνδυνο τόσο για παχυσαρκία όσο και για υψηλή χοληστερόλη».

    Κόψτε το κάπνισμα

    Το κάπνισμα σχετίζεται με την υψηλή χοληστερόλη LDL, λένε οι γιατροί.

    «Το κάπνισμα είναι τόσο κακό για την καρδιά σας και είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνο για την καρδιά σας, αλλά για τον εγκέφαλό σας και τους πνεύμονές σας », λέει η καρδιολόγος Leslie Cho, MD.

    «Είναι πολύ κακό για τους πνεύμονές σας. Αλλά αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι προσθετικοί. Έτσι καπνίζετε και έχετε υψηλή χοληστερόλη, έχετε πλέον διπλασιάσει τον κίνδυνο. Καπνίζετε, έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και έχετε χοληστερόλη, είναι προσθετικό. Οπότε είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά σας, για εσάς, για τη μακροζωία σας, αλλά για την ποιότητα ζωής σας να μην καπνίζετε».

    Καλή χοληστερόλη εναντίον κακής χοληστερόλης

    Όταν οι άνθρωποι μιλούν για υψηλή χοληστερόλη, συνήθως αναφέρονται στην LDL και όχι στην HDL χοληστερόλη. «Αν έχετε δει ποτέ ένα πάνελ λιπιδίων, το οποίο είναι ένα εργαστηριακό τεστ που εξετάζει τη χοληστερόλη σας, μπορεί να έχετε ακούσει για LDL χοληστερόλη, HDL χοληστερόλη και ολική χοληστερόλη», λέει ο Δρ Burkle.

    Η χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) αποκαλείται συχνά “κακή” χοληστερόλη.

    Πρέπει η LDL σας να είναι χαμηλή. Από την άλλη πλευρά, η HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας), πρέπει να είναι υψηλή. Αυτές οι δύο μετρήσεις αθροίζονται για να μετρηθεί η συνολική  σας. Θέλετε και αυτός ο αριθμός να βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας. Αν είναι λίγο υψηλότερο επειδή η HDL σας είναι υψηλή, αυτό συνήθως είναι εντάξει.

     Χοληστερόλη: Ποιο επίπεδο είναι το ιδανικό;

    «Για άτομα που έχουν παράγοντες που τους θέτουν σε κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, οι γιατροί συνιστούν ιδανικό επίπεδο LDL πολύ κάτω από 70 mg/dl», λέει ο Seth Shay Martin, MD, MHS.

    «Για όσους δεν έχουν παράγοντες κινδύνου που έχουν επίπεδο LDL πάνω από 190 mg/dl, η σύσταση είναι να μειωθεί αυτό το επίπεδο κάτω από 100 mg/dl. Άτομα ηλικίας 40 έως 75 ετών που ζουν με διαβήτη και των οποίων η LDL είναι στα 70 ή παραπάνω μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή».

    Διαβάστε επίσης:

    Φρούτα και διαβήτης: Ποια να προτιμάτε

    Σύνδρομο long COVID: Ο μηχανισμός πίσω από τα συμπτώματα – Στα σκαριά online εργαλείο υποστήριξης



    ΣΧΟΛΙΑ