• First Top Stories

    Άλλα λένε τα Σκόπια για τους πρόσφυγες, άλλα η Ελλάδα. Ποιον να πιστέψουμε;

    • NewsRoom


    Μετά την προσπάθεια πολλών προσφύγων να φύγουν από την Ελλάδα από εναλλακτική οδό, έχουμε δει πολλές αναταραχές στις διασυνοριακές σχέσεις της Ελλάδας-Σκοπίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει να έχει θέσει σε αδράνεια το νου της όντας σε βαθύ λήθαργο.

    Οι Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι έχουν αναχαιτίσει πλήρως το ρεύμα των περίπου 1.500 προσφύγων οι οποίοι ακολούθησαν εναλλακτική οδό, διασχίζοντας έναν χείμαρρο, προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα.

    Αντιθέτως όμως, οι ελληνικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν την επανεισδοχή όλων των προσφύγων, παρά μόνον 200 εξ αυτών.

    ImageHandler

    Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το μήνυμα που μεταδίδουν τα Σκόπια στη μάζα των μεταναστών -και όχι μόνο στην Ειδομένη: «Μην αποπειραθείτε να περάσετε τα σύνορα. Εάν δεν πνιγείτε στο χείμαρρο και δεν πεθάνετε από τις κακουχίες, θα σας διώξουμε εμείς δια τις βίας. Τα σύνορα προς την Ευρώπη είναι ερμητικά κλειστά».

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και εάν υπάρχουν πρόσφυγες που κρατούνται από τους Σκοπιανούς, η απώθηση τους προς την Ελλάδα είναι ζήτημα ωρών.

    Φυσικά αυτοί που βρίσκονται σε αβεβαιότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων στην Ειδομένη είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

    Refugees leave a makeshift camp at the Greek-Macedonian border, near the Greek village of Idomeni on March 15, 2016, where thousands of refugees and migrants are stranded by the Balkan border blockade. Some 700 refugees and migrants were being held in Macedonia after they managed to slip across the border from Greece, a frontier that has been shut for a week. Dozens of others who failed to cross were returning to the overflowing Idomeni camp on the Greek side, where some 14,000 people are stuck in increasing squalor following a string of border closures on the European migrant route. / AFP / DANIEL MIHAILESCU

    Έτσι, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αναφορές υπάρχουν σχετικά με το ότι τρεις τουλάχιστον πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί από πνιγμό. Στο τραγικό αυτό γεγονός προστίθενται οι μαρτυρίες ανθρώπων που ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τις σκοπιανές αστυνομικές αρχές και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ακόμη και μέσα από μια μικρή τρύπα στα συρματοπλέγματα των συνόρων.

    Η αντίδραση των προσφύγων , πού είναι αναμενόμενη- είναι άγνωστη. Κανείς δεν ξέρεις πως θα αντιδράσουν μετά από τέτοια αποτρόπαια γεγονότα. Ενδεχόμενη είναι μια γενικευμένη εξέγερση, δεδομένου ότι αυτά τα συμβάντα συνοδεύονται από την απογοήτευση,τις συνεχείς δοκιμασίες και οι εντελώς αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης .Οι συνέπειες ενός τέτοιου ξεσηκωμού θα είναι απρόβλεπτες.

    Μαρτυρίες μεταναστών που δοκίμασαν, κυριολεκτικά στο πετσί τους, την βία των Σκοπιανών συγκλονίζουν: «Μας χτυπούσαν και μας φώναζαν. Μάζεψαν τον κόσμο σε κύκλους και μας διέταξαν όλους να καθίσουμε καταγής. Εκεί μείναμε όλη τη νύχτα, καθιστοί με τα παιδιά και τις γυναίκες. Ήταν απάνθρωποι. Ο στρατός των Σκοπίων χτυπούσε όποιον προσπαθούσε να κινηθεί» αναφέρει Σύρος πρόσφυγας που εξαναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ειδομένη.

    GREECE-MACEDONIA-MIGRANTS

    Η κυβέρνηση και πάλι απλή παρατηρήτρια;

    Δεν είναι πολλά αυτά που περιμένει κανείς από την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί ούτε μία καταμέτρηση του αριθμού των προσφύγων να κάνει. Το μόνο που κάνει είναι απλές διαπιστώσεις όπως ότι δεν έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Ελλάδα .

    Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν απλώς ότι έχει παρατηρηθεί η επάνοδος εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό της Ειδομένης. Είχαν παραμείνει όλη την προχθεσινή νύχτα στην όχθη του χειμάρρου πλησίον του χωριού Χαμηλό, ελπίζοντας ότι θα κατορθώσουν να περάσουν στα Σκόπια αμέσως μόλις χάραζε.



    ΣΧΟΛΙΑ