• Τράπεζες

    Ξεκινούν από σήμερα οι πλειστηριασμοί – 500 μεγάλα ακίνητα στο σφυρί ως το τέλος Μαΐου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανείσπρακτα ενοίκια: Έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές

    Ανείσπρακτα ενοίκια: Έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές


    Από σήμερα ξεκινάει να χτυπά το σφυρί των πλειστηριασμών για τα ακίνητα που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία «κορονόπληχτων».

    Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να σημειωθεί πως για αυτόν τον μήνα έχουν προγραμματιστεί περί τους 500 πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν ως επί τω πλείστον επαγγελματικά ή άλλα πολυτελή ακίνητα.

    Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία των «κορονόπληχτων» αυτή εμφανίζεται προστατευμένη έως τις 31/5/21. Ωστόσο όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές έως ότου ξαναρχίσει η διαδικασία ουσιαστικά η διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων θα οδηγήσει την έναρξη αυτών των πλειστηριασμών από το Σεπτέμβριο. Οι πλειστηριασμοί που έχουν αναβληθεί για το παραπάνω διάστημα και ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία αριθμούν τους 400.

    Ασφαλώς ωστόσο ούτε οι τράπεζες ούτε οι servicers εμφανίζονται ευχαριστημένοι από τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν συντελεστεί στο θέμα των πλειστηριασμών και εκτιμούν πως για φέτος οι πλειστηριασμοί που θα λάβουν χώρα θα είναι περίπου οι μισοί ίσως και λιγότεροι από τους προγραμματισμένους. Έτσι η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις σε ότι αφορά τις ανακτήσεις παραμένει ισχυρή τουλάχιστον για τους servicers που είναι ένα θέμα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

    Από την άλλη πλευρά πίσω παραμένει το θέμα των οργανισμού που θα αναλάβει την πρώτη κατοικία των πληγέντων και των αναξιοπαθούντων με στόχο την ενοικίαση σε αυτούς και αργότερα την εξαγορά από αυτούς αν τούτο καταστεί εφικτό. Το σχέδιο νόμου με βάση τις καινούριες ημερομηνίες είχε προσδιοριστεί για το Πάσχα αλλά τώρα δεν αναμένεται να είναι έτοιμο προς συζήτηση πριν το τέλος του Ιουνίου.

    Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως το θέμα των πλειστηριασμών θα οδηγήσει τράπεζες και servicers λόγω του χαμένου χρόνου να κινηθούν επιθετικότερα στα μεγάλης αξίας ακίνητα χωρίς ωστόσο να διαμορφώσουν και προϋποθέσεις διάλυσης των τιμών. Αντιθέτως, ηπιότερα θα κινηθούν στα ακίνητα μικρότερης αξίας και στις κατοικίες.

    Σε κάθε περίπτωση το θέμα των πλειστηριασμών και των πράξεων που προηγούνται αυτών έχει πολύ απασχολήσει servicers και τράπεζες από τις αρχές του έτους και έχει θέσει εκτός προβλέψεων του προϋπολογισμούς και τις εκτιμήσεις τους σε αυτό το θέμα.

    Από την άλλη πλευρά αναμένεται να διαμορφωθούν και οι καινούριες συνθήκες οι οποίες θα αφορούν το νόμο Κατσέλη, και τον επαναπροσδιορισμό των δικασίμων. Εκτιμάται πως από εκείνους που βγαίνουν εκτός νόμου προκύπτει νέα ύλη πλειστηριασμών όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.



    ΣΧΟΛΙΑ