• Τράπεζες

    Ξεκινά η μάχη ΟΤΟΕ-τραπεζών για τη νέα κλαδική σύμβαση

    ΟΤΟΕ: Νέος πρόεδρος το Γιώργος Μότσιος


    Σε τρεις βασικούς άξονες θα κινηθούν τα αιτήματα του προεδρείου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής που θα έχει με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, το πρώτο ζήτημα που θα θέσουν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων είναι η υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται ρήτρα διατήρησης των υπαρχόντων περίπου 40.000 θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε το 2016 με διάρκεια έως το τέλος του 2018 ανέφερε «η βούληση των τραπεζών και της ΟΤΟΕ είναι να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο με ευνόητο στόχο την αποτροπή απολύσεων και μάλιστα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζεται από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και τις δεσμεύσεις των τραπεζών».

    Στόχος της ΟΤΟΕ είναι να διατηρηθεί και στη νέα κλαδική σύμβαση η συγκεκριμένη παράγραφο δεσμεύοντας τις τράπεζες και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να μην προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.

    Το δεύτερο ζήτημα που θα θέσει η Ομοσπονδία είναι η αύξηση των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων που αμείβονται με το βασικό κλιμάκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποί τους θα ζητήσουν αύξηση 60 ευρώ σε βάθος τριετίας για το όσους αμείβονται με το βασικό κλιμάκιο. Σημειώνεται ότι το πρώτο κλιμάκιο από 1.000 ευρώ έπεσε στα 940 ευρώ. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, η μείωση των απολαβών τους σωρευτικά αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις το 25%.

    Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το τρίτο ζήτημα που θα θέσει η διοίκηση της ΟΤΟΕ, και δεν είναι άλλο από τον εκσυγχρονισμό των τραπεζών και την μετάβαση τους στην νέα ηλεκτρονική εποχή με την χρήση νέων εξειδικευμένων τεχνολογιών που αναμφισβήτητα θα φέρει ανατροπή στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

    Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας θα ζητήσουν τη σύσταση ειδικών επιτροπών για την προετοιμασία, από κοινού με τους εκπροσώπους των τραπεζών, της επόμενης μέρας. Κρίνουν για παράδειγμα απαραίτητη την μετεκπαίδευση των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες, αλλά την υλοποίηση νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης για την στήριξη υγιών επιχειρήσεων και την τόνωση της οικονομίας.

    Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν ότι η μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών πρέπει να αποσυνδεθεί από τη μείωση του εργασιακού κόστους.

    «Η αποψίλωση των τραπεζών από το απαραίτητο προσωπικό δείχνει αδιαφορία απέναντι στον μικροκαταθέτη και στις ανάγκες του. Η ψηφιοποίηση των τραπεζών και οι οργανωτικές ανακατατάξεις απαιτούν συμμετοχή και διάλογο από όλες τις πλευρές», αναφέρει στο mononews.gr ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σωτήρης Σαξώνης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο «μάτι του κυκλώνα» η Jumbo για τα εργασιακά – Πάγωσε η εφαρμογή των νέων συμβάσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι η «θεά» του ΔΝΤ που έχει «τρελάνει» τους Έλληνες υπουργούς (αποκλειστικές φωτό) 



    ΣΧΟΛΙΑ