• Τράπεζες

    «Βόμβα» από τον SSM: Ζητά πλειστηριασμούς και για κατοικίες αξίας κάτω των 100.000 ευρώ

    πλειστηριασμοί


    ΟΧΙ σε παράταση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, καθώς και σε οποιαδήποτε χαλάρωση του υφιστάμενου, λέει ο SSM. Και πιέζει τις ελληνικές τράπεζες να λάβουν μέτρα σε ό,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών, ενώ ζητά από τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και για κατοικίες που η αξία τους είναι μικρότερη από τις 100.000 ευρώ.

    Το νέο κεφάλαιο στις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς έχει ανοίξει λοιπόν και είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας.

    Κυβέρνηση, τράπεζες και θεσμοί -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- εξετάζουν σειρά λύσεων, που θα αποτελέσουν  τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη. Διότι προς το παρόν είναι άγνωστο αν  θα δοθεί παράταση στην ισχύ του νόμου Κατσέλη, πχ για 3 ή 6 μήνες ή αν θα θεσμοθετηθεί  νέο πλαίσιο.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες τάσσονται υπέρ της ύπαρξης προστασίας για τα αδύναμα νοικοκυριά, με αυστηρότερες ωστόσο προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής.

    «Είναι απαραίτητο να υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αφορά όσους πραγματικά βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης», δήλωσε προσφάτως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νικόλας Καραμούζης και παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεργασία με την κυβέρνηση για να καταλήξουν στο επόμενο καθεστώς προστασίας.

    Στην άλλη πλευρά βρίσκεται και ο SSM, για τον οποίο ο μεγάλος φόβος είναι ότι ακόμα και η προαναγγελία για νέο πλαίσιο προστασίας ενέχει τον κίνδυνο να σταματήσουν οι ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών και να αυξηθεί εκ νέου ο όγκος των «κόκκινων» δανείων. Ενώ συζητά προτάσεις που οδηγούν  σε υιοθέτηση αυστηρότερων λύσεων.

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι θεσμοί απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιοδήποτε σχέδιο το οποίο:

    •        επηρεάζει δυσμενώς την κουλτούρα πληρωμών και  ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

    •        είναι πιο ευνοϊκό από το ισχύον καθεστώς

    •        θέτει σε κίνδυνο τους στόχους μείωσης των NPLs, τους οποίους έχουν καταθέσει και έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες.

    «Κόκκινο πανί» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

    Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι «κόκκινο πανί» για τους θεσμούς, καθώς το ποσοστό τους εκτιμάται ότι φθάνει το 25% στη στεγαστική πίστη.

    «Εντοπίστε τους κακοπληρωτές» είναι το μήνυμα που στέλνει διαρκώς στις διοικήσεις των τραπεζών και ακόμα πιέζει για επέκταση και επιτάχυνση του μέτρου των πλειστηριασμών και για  ακίνητα  αξίας  από το όριο των 100.000 ευρώ.

    Μία από τις λύσεις λοιπόν που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων -με δεδομένο ότι η ισχύς του νόμου Κατσέλη εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018- είναι το πρόγραμμα «Εστία» που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

    Στο πρόγραμμα «Εστία» τα βασικά κριτήρια είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη. Η τράπεζα «κουρεύει» το υπερβάλλον ποσό του δανείου, που είναι πάνω από την τρέχουσα αξία του ακινήτου και συμφωνεί με τον δανειολήπτη νέα ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο (δεν υπερβαίνει το 3,5% για τα πρώτα 7 χρόνια), ενώ το 1/3 της νέας δόσης επιδοτείται από το κράτος και τα 2/3 καταβάλλονται από τον δανειολήπτη.

    Στο ακίνητο εγγράφεται και προσημείωση υπέρ του Δημοσίου, πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας.

    Ώστε στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν τηρήσει τη ρύθμιση και το ακίνητο εκποιηθεί, το Δημόσιο να εισπράξει από την πώληση το ποσό που αναλογεί βάσει της επιδότησης που έχει καταβάλει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το φαινόμενο Skroutz και το νέο τολμηρό «στοίχημα» για τους Γιώργο Χατζηγεωργίου, Βασίλη Δήμο και Γιώργο Αυγουστίδη



    ΣΧΟΛΙΑ