• Τράπεζες

    Καρώνης VS Dimon: Ο brilliant… καουμπόι της Viva ενάντια στον κορυφαίο τραπεζίτη της JP Morgan

    Χάρης Καρώνης, Viva Wallet - Jamie Dimon (JPMorgan)

    Χάρης Καρώνης, Viva Wallet – Jamie Dimon (JPMorgan)


    Περιεχόμενα

    Πρόσφατα, και με αφορμή τη σύγκρουση με την JP Morgan κάποιο πολύ γνωστό στέλεχος της αγοράς είχε χαρακτηρίσει τον Χάρη Καρώνη της Viva Wallet, «brilliant και τρελό». Και διευκρίνισε: «Τρελός με την έννοια του ευφυούς που, όμως, είναι ταυτόχρονα απρόβλεπτος και μπορεί να τα διαλύσει όλα».

    Ισως είναι και ο πιο σωστός χαρακτηρισμός για τον άνθρωπο που σήμερα είναι σε σοβαρή διαμάχη με τον πιο επιδραστικό, ίσως, τραπεζίτη του κόσμου, τον Jamie Dimon, διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής JP Morgan.

    Ισως πάλι η ελληνική καταγωγή του Dimon (οι ρίζες του είναι από τη Λακωνία), του ευφυούς τραπεζίτη τον οποίο όλοι ακούνε με προσοχή να συγκρούεται με τον λαϊκό χαρακτήρα του Χάρη Καρώνη ο οποίος ξεκίνησε από ραδιοφωνικός παραγωγός στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά τώρα έχει φτάσει να μετρά τα εκατομμύρια και να είναι επικεφαλής «Μονόκερου», δηλαδή μιας εταιρείας με αξία πάνω από 1 δις.

    Ο manager που έκλεισε το deal της δεκαετίας για την πώληση της Viva Wallet στην JP Morgan, μοιάζει παράταιρος σε σχέση με τον Dimon. Και θα έλεγε κανείς ότι είναι σαν δύο ξένοι στην ίδια εταιρεία. Δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, σαφέστατα και οι δύο πανέξυπνοι, που θέλουν να περάσει το δικό τους στη διαμάχη για τη Viva.

    Χάρης Καρώνης

    Ανθρωποι που ξέρουν καλά τα τραπεζικά και έχουν γνώση των κινήσεων του Χάρη Καρώνη, λένε ότι συμπεριφέρεται σαν… καουμπόι στην Αγρια Δύση.

    Ισως πάλι να θυμούνται ότι από τις πρώτες του δουλειές ήταν στον… Jeronimo Groovy και ο διάσημος Ινδιάνος πολεμιστής να του ξυπνάει την πολεμική διάθεση.

    «Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό διότι όπως ξέρουμε οι καουμπόηδες είχαν και μια ρομαντική, ηρωϊκή και δονκιχωτική διάθεση. Όμως, πολλές φορές τα κάνουν όλα… ροντέο και αυτό προκαλεί προβλήματα σε όλους», λένε οι ίδιες πηγές.

    Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που υποκλίνονται στην ευφυία του και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Ο 50χρονος Καρώνης που κάποτε έπαιζε με τα μικρόφωνα του ραδιοφώνου και ξεκίνησε από το μηδέν, έφτιαξε σε δύο δεκαετίες την κορυφαία ευρωπαϊκή cloud-based neobank, εκτοξεύοντας στα ύψη την αξίας της και προσελκύοντας μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

    Αλλά όπως οι περισσότεροι πετυχημένοι, αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες έτσι και ο Χάρης Καρώνης έχει επιδείξει στοιχεία arrogant. «Είναι αντισυμβατικός, ιδιόρρυθμος και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, ειδικά όταν πιστεύει ότι θίγεται το… παιδί του, η Viva», λένε άνθρωποι που τον ξέρουν.

    Ισως κι εδώ να κρύβεται το μυστικό της διαμάχης για την αποτίμηση της Viva Wallet που τον έχει οδηγήσει μέχρι το δικαστήριο του Λονδίνο.

    «Θεωρεί ότι δεν είναι… Αμερικανάκι για να του πάρουν οι Αμερικανοί την εταιρεία σε χαμηλή τιμή. Θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι η Viva έχει μέλλον και αξίζει πολλά περισσότερα».

    Οι τελευταίες ενέργειες του Χάρη Καρώνη δείχνουν ότι θέλει να πουλήσει ακριβά… το τομάρι του, αδιαφορώντας αν απέναντί του έχει έναν τραπεζικό κολοσσό. Γιατί πιστεύει ότι έχει δίκιο.

    Ισως δε να διαβάζει τον μεγάλο θεωρητικό της στρατηγικής, τον Κινέζο Σουν Τζου ο οποίος είχε γράψει: «Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα».

    Ένα είναι σίγουρο: Ο Χάρης Καρώνης έχει στρατηγική και θα κάνει όσο το δυνατόν περισσότερους και καλύτερους τακτικούς ελιγμούς απέναντι στον «εχθρό», τον κολοσσό της JP Morgan.

    Jamie Dimon

    Όταν είχε έρθει το 2022 για να κλείσει το deal με την Viva Wallet, ο Jamie Dimon, με καταγωγή από τη Λακωνία, ομογενής τρίτης γενιάς του οποίου ο παππούς ήταν τραπεζίτης στη Σμύρνη είχε δηλώνει περήφανος για την ελληνική καταγωγή του.

    Στην τελευταία συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε πει ότι είναι ενθουσιασμένος με την πρόοδο της Ελλάδας και εξήρε το ταλέντο που έχουν οι Ελληνες σε τομείς όπως η τεχνολογία και η μηχανική, φέρνοντας το παράδειγμα της Viva.

    Ο Jamie Dimon δεν είναι απλά ένας ακόμη τραπεζίτης, μιας ακόμη αμερικανικής τράπεζας. Πέραν του γεγονότος ότι η JP Morgan είναι από τις κορυφαίες τράπεζες του κόσμου, ο επικεφαλής της θεωρείται από τους πλέον επιδραστικούς στον τομέα της οικονομίας παγκοσμίως.

    Χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις ΗΠΑ, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που κάποιοι να βλέπουν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και την ηγεσία του Λευκού Οίκου.

    Όταν μιλάει ο Jamie Dimon και αναλύει τα οικονομικά και τραπεζικά δεδομένα, όλοι τον παρακολουθούν με προσοχή. Ο «γερόλυκος» της Wall Street, από τους μακροβιότερους CEO στον τραπεζικό κλάδο έχει μια εντελώς διαφορετική πορεία από τον συνέταιρό του στην Viva, Χάρη Καρώνη.

    Γιος χρηματιστή, έζησε αρχικά στο Κουίνς και στα 12 του χρόνια μετακόμισε στο Upper East Side της Νέας Υόρκης. Φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο Browning, σπούδασε στο σπουδαίο πανεπιστήμιο Tufts University, θήτευσε στο πλάι ενός εμβληματικού τραπεζίτη, του Sandy Weill. Κι αφού αποφοίτησε από το Χάρβαρντ ξεκίνησε μια μεγάλη και επιτυχημένη καριέρα στον τραπεζικό τομέα.

    Ο Jamie Dimon είναι ασφαλώς ένας leader στον τομέα του και το αποδεικνύει συχνά. Λέτε ως… Λάκων στην καταγωγή να υιοθετήσει και με τον εντελώς διαφορετικό Χάρη Καρώνη τη διάσημη φράση του Λεωνίδα «Μολών Λαβέ»;

    Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν αυτοί οι τόσο εκ δια μέτρου αντίθετοι άνθρωποι θα μπορέσουν να βρουν ένα modus vivendi.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηχηρό μήνυμα ΤτΕ σε Καρώνη και Dimon: «Βρείτε τα τώρα, όχι στα δικαστήρια»
    Αποκλειστικό: Τι ζητά η JPMorgan για τη Viva Wallet – Τι λένε οι Αμερικανοί στην αγωγή για την πλευρά Καρώνη
    Πηγές JPMorgan στο mononews: Εμείς κάναμε πρώτοι αγωγή κατά της Viva Wallet



    ΣΧΟΛΙΑ